U SREBRENICI UBJEDLjIVO VODI GRUJIČIĆ :: Semberija INFO ::

 

U SREBRENICI UBJEDLjIVO VODI GRUJIČIĆ


Foto: RTRS
Na osnovu prebrojanih glasova sa 28 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici, kandidat koalicije srpskih stranaka za načelnika opštine Mladen Grujičić vodi sa 2.568 glasova u odnosu na protivkanditata, bošnjačkih stranaka Aliju Tabakovića. Grujičić je osvojio 4.464 a Tabaković 1.896 glasova. Iako bi se razlika mogla smanjiti kada se prebroje glasovi iz odustva i poštom, Grujičić je uvjeren u pobjedu.

Pristalice Mladena Grujičića već su sinoć slavile. Novi dan u Srebrenici donio je potvrdu njegove, značajne prednosti u odnosu na Aliju Tabakovića, na redovnim biračkim mjestima. Ipak, bošnjački kandidat ne priznaje poraz, Grujičić zna zašto.

- U šta se oni uzdaju, to su glasovi poštom i glasovi u odsustvu. Međutim među glasovima poštom postoje i oni koji su na mojoj strani a u odsustvu je 1.300, a oni očekuju 1.700 glasova i tu je prostor za izborni inžinjering. Ali ja vjerujem da ništa ne može da poremeti rezultat, može da smanji razliku ali je pobjeda neupitna - rekao je Mladen Grujičić, kandidat Koalicije "Zajedno za Srebrenicu".

Alija Tabaković nije htio pred srpske medije, umjesto njega šef Izbornog štaba objašnjava na čemu Bošnjaci grade optimizam da će ponovo dobiti načelnika Srebrenice.

- Kada zbrojite glasove raseljenih lica u Federaciji to smanjuje razliku na 700, Bošnjaka ima prijavljenih oko 1.700, te sve kalkulacije idu u korist Alije Tabakovića , vidjećemo kada dođu glasovi poštom - tvrdi Sadik Ahmetović, šef Izbornog štaba bošnjačke koalicije "Moja adresa je Srebrenica".

Za glasanje u odsustvu registrovano je 1.770 a poštom 2.425 glasača. Poučeni iskustvom sa prethodnih izbora trebaće najmanje 10-tak dana da budu prebrojani u Sarajevu.

- Ne kažem da mogu promjeniti, ali će glasovi iz odustva i poštom dati pobjednika u ukupnom zbiru sa glasovima sa redovnih biračkih mjesta - istakla je Ljiljana Stevanović, predsjednik opštinske Izborne komisije Srebrenica.

U oba tabora procjenjuju da će biti mala razlika možda stotinak glasova. Tek sada se vidi koliko je bila pogubna odluka CIK da ne dozvoli pravo glasa, licima koja su stekla ličnu kartu u Srebrenici, nakon 01. oktobra.

- Išlo se na ruku bošnjačkim strankama - poručuje Grujičić.

Stevanovićeva naglašava da je to bila pogrešna odluka CIK-a da zabrani glasanje tim licima.

Neizvjestan je i sastav lokalnog parlamenta, mada iz Koalicije "Zajedno za Srebrenicu" poručuju da će imati 11 odbornika, dovoljnih za skupštinsku većinu.

Srebrenica još nije dobila načelnika iako su oba kandidata proglasila pobjedu. Ali zato su srebreničani dobili nešto drugo, miran i korektan izborni dan, bez nepravilnosti i incidenata na nacionalnoj i bilo kojoj osnovi.
 
(RTRS)