GRADSKA IZBORNA KOMISIJA BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

GRADSKA IZBORNA KOMISIJA BIJELjINA


Gradska izborna komisija Bijeljina saopštila je danas preliminarne rezultate jučerašnjih lokalnih izbora u Bijeljini.

 Predsjednik komisije Dijana Savić Božić pojedinačno je medijima iščitala sve rezultate, odnosno osvojene glasove političkih subjekata, nakon pobrojanih 39. 633 važećih glasova, odnosno nakon ukupno pobrojanih 41.617 glasačkih listića.


 „Iz razlike pomenutih brojki vidite da rezultati izbora nisu konačni. Lokalni izbori su jednostavniji od opštih izbora. Ipak, imamo praksu da nam je prva vreća došla oko 24 sata, u ponoć, dok je posljednja vreća stigla jutros u 6,45 sati. To možemo podvesti pod nerad ili nepoštovanje. Zbog toga je oko dvije hiljade ljudi sinoć od 19 sati čekalo da nam stignu sve vreće kako bismo mogli normalno raditi. Nijednu primjedbu nismo dobili na rad Gradske izborne komisije. Problema na biračkim mjestima nije bilo i sve je proteklo onako kako smo i očekivali. Danas moramo otvoriti neke vreće i ponovo brojati glasove na određenim glasačkim mjestima. To je procedura koja je strogo propisana zakonom. Postupili smo u skladu sa zakonom, izdvojili smo četiri tima koji će ponovo brojati vreće na nekim biračkim mjestima. Pozvali smo sve političke subjekte i posmatrače da prisustvuju ovom brojanju“.

Dijana Savić Božić je naglasila da je rad Gradske izborne komisije u potpunosti do sada bio otvoren za javnost i transparentan za sve birače.


„Gradska izborna komisija je šest mjeseci prije održavanja izbora objavila svoje kontakt telefone i imala je službu koja je neprekidno, 24 sata u toku dana, bila na raspolaganju svim biračima. Mi smo bili jedina izborna komisija u BiH koja je formirala tim za praćenje epidemiološke situacije. Brinuli smo o svakom biraču, odnosno glasaču i išli smo na lice mjesta da bi oni mogli obaviti svoju građansku dužnost“, istakla je Dijana Božić Savić, naglasivši da ne vidi nikakav razlog da se na jednom biračkom mjestu, kao što je Ljeskovac, broje glasovi od 19 sati naveče do sedam ujutro.

 „ Ne podvodimo to pod nepravilnosti, već pod poštovanje i korektnost. Ponovno brojanje na pojedinim glasačkim mjestima odobrava se kada, na primjer, kandidati imaju više glasova nego njihova politička stranka“, istakla je Dijana Božić Savić, predsjednik Gradske izborne komisije.

Što se tiče preliminarnih rezultata za gradonačelnika u Bijeljini, Dijana Savić Božić je saopštila da je nezavisni kandidat Boban Lazić osvojio 5.089 glasova, Ljubiša Petrović (SDS – PDP) osvojio je 20.890 glasova, dok je Mićo Mićić (Zajedno za Semberiju i Srpsku) osvojio 17.821 glas. 

Semberija info