ZAKLjUČCI SA OKRUGLOG STOLA „IZBORI U BIH 2022 – IZMEĐU VLADAVINE PRAVA I KRIZE DEMOKRATIJEˮ :: Semberija INFO ::

 

ZAKLjUČCI SA OKRUGLOG STOLA „IZBORI U BIH 2022 – IZMEĐU VLADAVINE PRAVA I KRIZE DEMOKRATIJEˮ


1. Akademska zajednica Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao dva državotvorna javna organa Republike Srpske, izražava svoju zabrinutost procesom utvrđivanja izbornih rezultata izbora održanih 2. oktobra 2022. godine i ukupnim radom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, naročito u dijelu koji se odnosi na izbor predsjednika Republike Srpske.
 
2. Uvođenje procesne radnje kontrole izbornih rezultata prije njihovog preliminarnog objavljivanja, a  koja po svim pravilima treba da ishodi, a ne da prethodi procesu utvrđivanja rezultata, smatramo protivpravnim i pogrešnim, čime se jedan tipični pravni proces kakvim se utvrđivanje izbornih rezultata ima smatrati politizovao i pretvorio u pokušaj promjene već iskazane izborne volje građana.
 
3. Institucija predsjednika Republike Srpske je do sada bila primjer stabilnosti, integriteta i legaliteta kako u Republici Srpskoj tako i u Bosni i Hercegovini, te takva treba i da ostane, zbog čega osuđujemo pokušaj destabilizacije ove institucije od strane Centralne izborne komisije BiH.
 
4. Pozivamo Centralnu izbornu komisiju BiH da odmah i bez odlaganja saopšti rezultate izbora za predsjednika Republike Srpske i da obustavi dalju politizaciju procesa utvrđivanja izbornih rezultata za ovaj nivo vlasti, te da odustane od svakodnevnih novih naredbi za kontrolu rezultata, što se do sada pokazalo neopravdanim i bespotrebnim, imajući u vidu da nema značajnijih odstupanja od demokratski izražene volje građana s jedne strane i utvrđenih rezultata ponovnog brojanja s druge strane.
 
5. Akademska zajednica  Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu stoji na raspolaganju svim svojim intelektualnim, naučnim, stručnim, profesionalnim, pravnim i moralnim kapacitetima institucijama Republike Srpske u nastojanju da se sačuva izborna volja građana Republike Srpske, utvrde konačni rezultati proteklih izbora i da se uspostave legitimni i legalni organi vlasti te očuva unutrašnja i međunarodna stabilnost Republike Srpske.