SDA najviše mandata, SNSD-u najviše glasova za Parlament BiH :: Semberija INFO ::

 

SDA najviše mandata, SNSD-u najviše glasova za Parlament BiH


SARAJEVO - Prema utvrđenim rezultatima opštih izbora Centralne izborne komisije (CIK) BiH, najviše mandata u Predstavničkom domu Parlamenta BiH obezbijedila je SDA, dok je SNSD osvojio najviše glasova.

Najviše mandata, odnosno šest, iz Republike Srpske sa svojih 255.515 glasova osvojio je SNSD.

U Parlament BiH će iz SDS-a i PDP-a po dva poslanika, dok su lista "Za pravdu i red" Nebojše Vukanovića, DEMOS, SDA i Ujedinjena Srpska uspjeli obezbjediti po jedan mandat.

Novi saziv Predstavničkog doma trebali bi da čine kandidati SNSD-a Nebojša Radmanović, Zoran Tegeltija, Radovan Višković, Obren Petrović, Sanja Vulić i Miroslav Vujičić koji su obezbijedili direktne mandate.

Mandat su iz SDS-a osvojili Darko Babalj i Mladen Bosić, a iz PDP-a Branislav Borenović i Mira Pekić koja u Predstavnički dom ulazi sa kompenzacijske liste.

Iz Ujedinjene Srpske i DEMOS-a poslanički mandat kompenzacijom su obezbijedili Milan Petković i Čedomir Stojanović.

Listu "Za pravdu i red" Nebojše Vukanovića predstavljaće Nenad Grković koji je takođe mjesto izborio kompenzacijom, a na isti način poslanički mandat iz Republike Srpske obezbijedio je i kandidat SDA Edin Ramić.

Iz FBiH u Parlamentu BiH će učestvovati osam stranaka, a iz Srpske sedam odnosno šest plus SDA koja je zastupljena i u FBiH.

Najviše mandata u Predstavničkom domu Parlamenta BiH iz FBiH, osvojila je SDA odnosno osam, a slijedi SDP sa pet mandat.

Četiri mandata osvojila je koalicija HDZ BIH, HSS, HSP BiH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST, a po tri mandata pripala su pokretu "Željko Komšić - za građansku državu - DF/GS" i stranci Narod i pravda.

Po dva mandata pripala su Našoj stranci i NES-Za nove generacije, a jedan mandat osvojila Bosanskohercegovačka inicijativa - Fuad Kasumović.

Iz SDA u Parlament BiH će Šemsudin Mehmedović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Midhat Čaušević, Amor Mašović, Šemsudin Dedić i Šerif Špago, te Safet Kešo koji ulazi sa kompenzacijske liste.

Koaliciju HDZ BiH i HSS, HSP, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST predstavljaće Darijana Filipović, Marinko Čavara, Predrag Kožul i Slavko Matić koji je mjesto izborio preko kompenzacije.

SDP će u naredne četiri godine imati pet ruku u Parlamentu BiH, odnosno u skupštinske klupe će Jasmin Imamović, Zukan Helez, Saša Magazinović, Albin Muslić i Rejhana Dervišević.

U Parlament BiH će i tri poslanika DF-a i to Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Milan Dunović koji ulazi preko kompenzacije.

Narod i pravda će prvi put imati svoje poslanike u Parlamentu BiH ukoliko se ne računa Denis Zvizdić koji je bio u SDA kada je na početku prošlog mandata kročio u Predstavnički dom. Ova stranka će sada imati tri mjesta na koja će zasjesti Denis Zvizdić, te Nihad Omerović i Mia Karamehić-Abazović  koji su mjesto obezbijedili kompenzacijom.

Našu stranku predstavljaće Sabina Ćudić i Predrag Kojović koji ulazi preko kompenzacije, a NES Jasmin Emrić i Zlatko Miletić koji je osvojio kompenzacijski mandat.

U Parlamentu BiH svog predstavnika imaće i "BHI-Kasumović Fuad", a to će biti Aida Baručija.


​Glas Srpske