MLADEN MILIĆ, ŠEF IZBORNOG ŠTABA GRO SNSD BIJELjINA: OČEKUJEM POBJEDU NAŠIH KANDIDATA NA SVA ČETIRI NIVOA :: Semberija INFO ::

 

MLADEN MILIĆ, ŠEF IZBORNOG ŠTABA GRO SNSD BIJELjINA: OČEKUJEM POBJEDU NAŠIH KANDIDATA NA SVA ČETIRI NIVOA


  1. Bližimo se kraju kampanje za opšte izbore. Kakvi su Vam utisci i šta nam je ponudila opozicija?
Danas je poslednji od 30 dana predizborne kampanje kada se polako mogu svesti utisci i očekivanja na sam dan izbora. Ono što ovu predizbornu kampanju izdvaja od prethodnih jeste osjećaj da su neki raniji vidovi kampanja polako postali prevaziđeni. Zapravo informaciono-tehnološki napredak iz godine u godinu učinio je da su sve informacije odmah i sad dostupne običnom građaninu. Kampanja je od strane pojedinaca koji pošto pošto žele da se domognu vlasti, ne birajući sredstva u pojedinim momentima imala i prijeteći karakter pominjući čak i osvetu po dolasku na vlast. Kampanja i izbori trebaju da se vode demokratskim sredstvima sa jasno pripremljenim programima, ciljevima i upućenim porukama.

Opozicija je unaprijed pokušala proglasiti pobjedu pozivajući se na narod, a zapravo njihova kampanja je bila potpuno jalova, bez ikakvih konkretnih ideja, a još manje planova za budućnost. Izrečeno je niz političkih floskula bez bilo kakvog realnog utemeljenja na stvarnim osnovama. Sve se svelo na stalno ponavljanje korupcije i kriminala, bez bilo kakvih dokaza. Uostalom sadašnja opozicija je gotovo šest godina obavljala vlast na nivou BiH i osim proizvođenja afera koje nikada nisu dokazali u sudskom postupku protiv bilo koga. Zapravo svelo se sve na drž'te lopova, a onda su pojedinci i sami procesuirani zbog raznih zloupotreba.
Ponudili su jedno veliko ništa i hvala im na tome. Potpuno blijedi, bezidejni, razjedinjeni sa izuzetno malom posjetom njihovih skupova, osim verbalnih napada na predsjednika Dodika i njegovu porodicu, hiperprodukcije raznih afera, bez jasnog programa šta, kako , u kom periodu sa kojim snagama će poboljšati stanje za koje kažu daje crno i crnje ne može biti. Nije sve sjajno, ali realnost je nešto sasvim drugačije.
  1. Kakvo je zapravo stanje po vama?
Za razliku od njih kada su obnašali vlast Republika Srpska je napredovala značajno i ta dva perioda ne mogu se porediti ni po kom osnovu. Izgrađeni su mnogi kapitalni objekti ili je njihova gradnja u toku, od autoputeva, termoelektrana, hidroelektrana, vjetroparkova, solarnih elektrana, škole, fakulteti, bolnice, domovi zdravlja, vrtići, sportske dvorane, tržni centri, proizvodni pogoni. Budžet iz godine u godinu raste, značajno je popravljen odnos pokrivenosti uvoza izvozom i na rekordnom je nivou, najveći broj zaposlenih, rasla je u kontinuitetu značajno najniža plata, prosječna plata, penzije, ostala primanja u skladu sa zakonom. Ne smijemo zaboraviti da je izuzetno pojačana bezbednost i sigurnost svih građana. Gotovo da se više i ne sjećamo svakodnevnih krađa na desetine automobila svaki dan širom Srpske, obračuna kriminalnih grupa i ubistava, što je sve uticala na nesigurnost i ugroženost građana u svakodnevnom životu. Uvedeni je borački dodataka na mjesečnom i godišnjem nivou, što prethodne vlasti nikada nisu uradile, gotovo u potpunosti je riješeni stambeni zbrinjavanje porodica poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Kroz program socijalnog zbrinjavanja Vlada je izdvojila preko 200 miliona KM i tako povezala staž i omogućila ostvarivanje prava na penziju za hiljade radnika kojim nisu plaćeni doprinosi za PIO. SNSD sa koalicionim partnerima nije smanjivao penzije kao što je to činila vlada SDS-a i PDP-a 2001. godine kada su penzije smanjene za 50% svim poenzionerima i tako smanjene ostale sve do kraja 2005. godine. Tada su zapravo počinili „genocid“ u finansijskom smislu nad penzionerima od kojih se još uvijek nisu oporavili. Vlada predvođena SNSD-om je povećala penzije, tako da smo imali brži rast istih od plata i u poslednjih devet godina iste su efektivno povećane za 55%.
  1. Kako ste zadovoljni provedenom kampanjom?
Iako sam rukovođenje Gradskim izbornim štabom SNSD Bijeljina preuzeo prvi dan kampanje mogu slobodno reći da smo plan u potpunosti realizovali, te da nije bilo planiranih, a nerealizovanih aktivnosti. Naša kampanja je bila prepoznatljiva u gradu i selu, sa veoma dobrim kandidatima na obje liste i isto tako kandidatima za pojedinačne funkcije Milorada Dodika i Željku Cvijanović. Postignuto je potpuno jedinstvo, koje je kroz timski rad štaba i kandidata, zajedno sa aktivistima na terenu imalo pozitivan trend iz dana u dan. Taj osjećaj i rezultat jasno je vidljiv na terenu danas u odnosu na prije mjesec, dva ili tri. Kampanju smo vodili paralelno organizujući javne tribine u naseljima širom Bijeljine, kako u gradu tako i na selu. Imali smo svakodnevni kontakt sa građanima organizujući razna predavanja iz različitih sfera života, 4-6 štandova na različitim lokacijama svaki dan gdje su se građani mogli upoznati sa našim kandidatima, našim programom i ciljevima i porazgovarati o svakodnevnici. Pored toga realizovali smo i brojne posjete domaćinima i svakodnevna druženja sa građanima. Izuzetno smo bili zastupljeni na društvenim mrežama, gdje smo za kratko vrijeme postali prepoznatljivi sa brojnim objavama svakog dana, što je još jedan od vidova kontakta sa građanima, biračima. Sve naše aktivnosti i događaji bili su veoma posjećeni. Na centralnoj tribini na trgu okupilo se oko 4.000 članova, simpatizera i građana, iako je taj dan u Semberiji bilo preko dvadeset svadbi. I pored toga, naša centralna tribina bila je više nego duplo posjećenija od opozicione tribine koja je održana tri dana nakon naše na istom mjestu. Tokom svih ovih trideset dana kampanje naši kandidati su zajednički učestvovali u svim aktivnostima, nastojeći da na najbolji način kroz program predstave sebe, SNSD i kandidate za pojedinačne funkcije Milorada Dodika i Željku Cvijanović.
  1. Šta očekujete od izbora?
Očekujem pobjedu SNSD i naših kandidata na sva četiri nivoa. U proteklim godinama SNSD je pokazao da i u teškim ekonomskim i političkim vremenima zajedno sa koalicionim partnerima ima dovoljno znanja, mudrosti i volje da Republiku Srpsku vodi ispravnim putem, jačajući njenu političku i ekonomsku poziciju u regionu i šire. SNSD zajedno sa koalicionim partnerima i u narednom periodu treba da čini maksimalne napore i uz znanje vodi Republiku Srpsku u bolje sutra za mlade, radnike, penzionere, za sve njene građane bez obzira na vjersku, nacionalnu ili političku opredijeljenost. Samo jedinstveni i jaki kao narod, naročito kada su u pitanju nacionalni interesi možemo ostati netaknuti i postati još značajniji faktor u regionu. Razjedinjeni, bez jasnog nacionalnog interesa možemo doživjeti samo poraz svi zajedno, kao narod i zbog toga je bez obzira na politički različita mišljenja i programe potrebno ostvariti potpuno jedinstvo koji ni u jednom trenutku ne smije doći u pitanje kada su upitanju nacionalni i vitalni interesi Republike Srpske.
  1. I na kraju?
Pozvao bih prvenstveno naše članove sa svojim porodicama, aktiviste, simpatizere, građane sa pravom glasa da izađu na izbore u nedelju 02. oktobra i svoj glas daju SNSD, Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović. Naši kandidati su prepoznatljiva lica, uspješni i dokazani na privrednim, zdravstevnim, kulturnim, sportskim, obrazovnim i političkim poljima i zato glasajte za njih. Takođe, pozivam i sve naše koalicione partnere da sa svojim članstvom i simpatizerima podrže naše zajedničke kandidate Milorada Dodika za predsjednika Republike i Željku Cvijanović za srpskog člana Predsjedništva BiH. Na samom kraju koristim se prilikom da se kao šef gradskog izbornog štaba zahvalim svim našim članovima, preko 1.500 aktivista koji su tokom septembara uzeli učešće u raznim aktivnostima i događajima, našim kandidatima koji su bili strpljivi, jedinstveni i jasno opredijeljeni sa samo jednim ciljem, a to je pobjeda Milorada Dodika za predsjednika Republike, Željke Cvijanović za srpskog člana Predsjedništva BiH i listi SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Predstavnički dom parlamentarne skupštine BiH.