Zloupotrebljavanje djece u izbornim kampanjama :: Semberija INFO ::

 

Zloupotrebljavanje djece u izbornim kampanjama


Foto - Pixabay
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine i institucije koje se bave zaštitom dječijih prava apeluju na političke subjekte da ne zloupotrebljavaju djecu u izbornoj kampanji. Apeluju i na roditelje da djecu ne vode na političke skupove da bi ih zaštitili od nepotrebnog izlaganja. Ovo pitanje nije tretirano u Izbornom zakonu i sankcije ne postoje.

Svake dvije godine mjesec dana pred izbore svjedoci smo koliko se djeca koriste u svrhu kampanje. Shodno tome, apeluju i nadležne ustanove i na političke subjekte, medije, ali i roditelje.

GORDANA RAJIĆ, Ombudsman za djecu Republike Srpske

"Ono što je posebno problematično jeste i fotografisanje i tu stalno apelujemo i na roditelje i pol subvjekte i medije niti u kampanji ni kada se govori i pol subjektima. Bilo kakvo korištenje fotografija sa djecom ruše njihovo pravo na privatnost i u konačnici može dovesti do zloupotrebe od trećih lica."

Nije samo fotografisanje prisutno, problem je i dovođenje djece na izborne tribine, te organizovanje skupova u prostorijama koje kolektivno pohađaju djeca, te posjete školama i vrtićima. Međutim, najveći je problem što sankcija za ovo nema.

ŽELjKO BAKALAR, član CIK-a BiH

"Naš izborni zakon ne poznaje takvu vrstu prekršaja od strane političkih stranaka. Mi smo u izmjenama izbornog zakona inicirali da se unese da ta forma i zagovaramo da se djeca ne zloupotrebljavaju u te svrhe. Transcript Start: 19:15:44 Duration: 00:00:14 Međutim, medijima je dato pravo da tokom kampanje odbiju oglašavanje za političke subjekte koji u svojim video spotovima koriste maloljetnike."

RAK BiH

„Agencija ovim putem podsjeća nosioce dozvola koji su u obavezi da prate aktivnosti političkih subjekata na odredbe kojima je korištenje maloljetnika u političke svrhe zabranjeno“

Iz sociološkog ugla posmatrano, ovo je model koji se godinama primjenjuje i to ne samo u našem društvu. Jednostavno je, navode sociolozi, riječ o klasičnoj zloupotrebi djece da bi birači omekšali, jer se igra na kartu tradicionalnih vrijednosti i uvažavanja porodice.

VLADIMIR VASIĆ, sociolog

"To je jedna dobro uvježbana politička šarada gdje oni pokušavaju da nam s eprikažu da nam se prikažu kao ljudi iz naroda, jer svi znaju da smo slabi na djecu i na te tradicionalne vriojednosti. Bilo bi pametnije da se vidi šta će uraditi da toj djeci stvore uslove za život"

Kako izmjene izbornog zakona još nisu na vidiku tako će i pitanje zabrane svakog vida zloupotrebe djece u političke svrhe morati pričekati. Trenutno je moguće osloniti se samo na svijest roditelja, manje na svijest političkih kandidata.


BHRT