LAZAREVIĆ: TRAGIKOMIČNE IZJAVE JELENE TRIVIĆ U CRNjELOVU O KONCESIJAMA I POLjOPRIVREDI :: Semberija INFO ::

 

LAZAREVIĆ: TRAGIKOMIČNE IZJAVE JELENE TRIVIĆ U CRNjELOVU O KONCESIJAMA I POLjOPRIVREDI


Kandidat SNSD za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske za Izbornu jedinicu šest i aktuelni direktor gradskog Agrarnog fonda Zlatan Lazarević pozvao je gradonačelnika Bijeljine i nosioca liste SDS za Narodnu skupštinu Republike Srpske Ljubišu Petrovića da odgovori na pitanje koje mu je postavio prije mjesec dana: Da li on njegov otac godinama obrađuju dvije stotine dunuma državnog poljoprivrednog zemljišta,  a da za to do sada Gradu Bijeljini nije plaćen ni fening zakupnine?

Lazarević je ovako danas reagovao na izjavu Jelene Trivić, kandidata za predsjednika Republike Srpske prilikom posjete seoskim domaćinstvima u Crnjelovu kod Bijeljine da je „davanje koncesija politizovano“ i da „ne smije biti privilegovanih“.

On je primjedbe Trivićeve na visinu podsticaja i tvrdnje da „sadašnja vlast guši selo“ nazvao tragikomičnim, dok je tvrdnju nosioca liste PDP za Narodnu skupštinu RS iz izborne jedinice 2 Slavišu Markovića da se „danas radi o organizovanom uništenju poljoprivrednih proizvođača u RS, posebno u Semberiji“ ocijenio kao potpuno odvojenu od realnosti.

„Trivić , Petrović i Marković zaboravljaju da u vrijeme vladavine SDS i PDP podsticaja skoro da nije ni bilo. Ne sjećaju se ni propusta Mirka Šarovića na mjestu ministra vanjske trgovine u Savjetu ministara BiH zbog kojih je Rusija zabranila izvoz voća iz Republike Srpske ili njegovog nesnalaženja oko izvoza goveđeg mesa u Tursku“ podsjetio je Lazarević i naglasio da je ovogodišnji budžet za podsticaje na nivou Republike Srpske 105 miliona, dok je za narednu godinu određen okvir od najmanje 150 miliona maraka.

Govoreći o pomoći poljoprivrednicima na području Semberije Lazarević je podsjetio da je gradski Agrarni fond u Bijeljini osnovan 2005. godine kada je SNSD, samo godinu dana, imao većinu u Skupštini opštine. Do kraja ove godine gradski budžet za podsticaje će, amandmanima skupštinske većine oko SNSD treći put za 12 mjeseci biti povećan, sa 1,1 na 2,5 miliona maraka kako bi se pokušale sanirati štete nastale zbog djelovanja suše.

„Zašto se od 17. avgusta, kada je održan pri sastanak gradske uprave, udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda, brižni Petrović još ni jednom nije oglasio po pitanju proglašavanja elementarne nepogode – suša u Semberiji?“ upitao je Lazarević i izrazio sumnju da je to zbog toga što se tada pokazalo da ni gradonačelnik Petrović ni njegovi i saradnici nisu imali pojma da sušu proglašava gradska uprava,  niti su znali procedure za nadoknadu štete.
„Formirana je komisija koja analizira oko storinu parcela na teritoriji Semberije, na bazi čega će se donijeti konačna odluka. Ako se proglasi stanje suše, Grad je dužan da u budžetu obezbijedi sredstva za saniranje štete, a potom i da se obrati i Vladi Republike Srpske za pomoć“ pojasnio je Lazarević konstatujući da „brižni“ gradonačelnik o svemu ćuti, jer je inicijativa krenula iz Agrarnog fonda.

On je rekao da su ovo izbori koji odlučuju kakav će biti položaj Republike Srpske i srpskog naroda u BiH i pozvao građane da glasaju za politiku stabilnosti, mira i razvoja koju zastupa SNSD, a ne za one koji donose nesigurnost i podložni su tuđim uticajima, kako se ne bi desilo nešto poput onoga što su doživjeli Srbi u Hrvatskoj ili na Kosovu i Metohiji.