PREDSJEDNIK NARODNE SKUPŠTINE RS I PREDSJEDNIK DEMOKRATSKOG SAVEZA (DEMOS) NEDELjKO ČUBRILOVIĆ: Iz svakog izazova Republika Srpska izlazi jača! :: Semberija INFO ::

 

PREDSJEDNIK NARODNE SKUPŠTINE RS I PREDSJEDNIK DEMOKRATSKOG SAVEZA (DEMOS) NEDELjKO ČUBRILOVIĆ: Iz svakog izazova Republika Srpska izlazi jača!


Vjerujem da će se nakon ovih izbora iskristalisati neka pitanja, da će biti lakše donositi jasnije i preciznije odgovore i ja se nadam da je dalji put Republike Srpske, put stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta, ističe Čubrilović u razgovoru za ,,Semberija info”.


 
U svjetlu ekonomske i energetske krize, ali i učestalih pritisaka na Republiku Srpsku u posljednje vrijeme, kako ocjenjujete trenutnu političku i ekonomsku situaciju u Srpskoj?
- S obzirom na okruženje i globalna kretanja, možemo reći da Republika Srpska ima i političku i ekonomsku stabilnost u ova, zaista, teška vremena. Odoljeli smo svim iskušenjima i  kao narod, kao građani, ali, prije svega, rukovodstvo Republike Srpske, Vlada i Narodna skupština, koji su znali da u određenim trenucima zauzmu stavove koji su najprimjereniji u tom trenutku i koji najviše odgovaraju Republici Srpskoj. Vjerujem da će se nakon ovih izbora iskristalisati neka pitanja, da će biti lakše donositi jasnije i preciznije odgovore i ja se nadam da je dalji put Republike Srpske, put stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta.
 
Očekujete li nastavak pritisaka na institucije RS koji traju već duže vrijeme?
- Pritisci će siguro biti i dalje prisutni, a da li će biti pojačani ili će imati slabiji intezitet, to zavisi od našeg jedinstva unutar Republike Srpske i, upravo, zato priželjkujem što veći stepen jedinstva i što više saglasnosti oko većine pitanja, pa i u okviru BiH. Mislim da nam je to put kojim treba da nastojimo da idemo i da je to put budućnosti.
 
Na koji način poboljšati privredni ambijent, uslove rada i standard građana i da li Narodna skupština RS čini sve da zakonodavni okvir bude temelj za razvoj društva u tom smjeru?
- Narodna skupština je odgovorila na sva zadata pitanja i obradila je sve teme koje su došle u skupštinsku proceduru. Ne učestvuje direktno u kreiranju same političke niti u RS i BiH, ali je spremna da ponudi odgovore i da podrži svako pitanje koje će značiti prosperitet građana Republike Srpske, pa i BiH.

Kada govorimo o radu parlamenta u protekle četiri godine, kako biste ocijenili rad ovog skupštinskog saziva?
 


- Narodna skupština RS nema nekoga sa kim bi mogla da se poredi unutar BiH, jer je radila više od svih zajedno i kvantitavnio i kvalitativno, tako da nemamo partnera sa kojim bi se poredili, ali je činjenica da nemamo zaostalih tema, da nemamo neobrađenih tačaka, da smo imali najviše zasjedanja, desetine zakonskih rješenja, skupštinskih odluka. Sve to govori o tome da je aktivnost Skupštine, zaista, bila na visokom nivou. Već u nekoliko saziva Narodna skupština RS je najefikasniji parlament, ne samo u BiH, nego bi se moglo reći i u okruženju.

 
Poslanici su često nametali teme koje nisu bile vezane ni za dnevni red zasjedanja, a ni za životna pitanja građana, njihov standard ili za političko djelovanje u Srpskoj i BiH. Nije li u tom smislu izgubljeno dosta vremena?
- Pojedini poslanici jesu izlazili iz zadatih tema, ali Poslovnik, nažalost, to dozvoljava. Poslanik ima pravo da ga koristi na način kako misli da je to najbolje, a mi smo iz rukovodstva, naravno, bili tolerantni prema takvim stavovima.Nismo imali situacija kada prekidamo i ne završavamo sjednice, bitno je da je sve završeno u okvirima Poslovnika.
 
Koliko je bitno stalno raditi na razvoju demokratije u parlamentu, njegovanju duha tolerancije i na tome da svi poslanici budu jednaki u svojim pravima, ali i obavezama?
- Poslovnik se poštuje u potpunosti, a to znači jednak tretman u Narodnoj skupštini i prema poziciji i prema opoziciji, ali moram Vam reći da se poslanici, na sastancima skupštinskih organa, ponašaju sasvim drugačije, vjerovatno što tada nisu uključene televizijske kamere.

Narodna skupština RS u ovom mandatu je otvorila put za vraćanje republičkih nadležnosti. Kada se okvirno može očekivati da taj proces bude okončan?
- Mi smo bili svjesni činjenice da taj proces ne može biti završen za mjesec dana ili u jednom sazivu, ali je važno da se otvori proces povratka nadležnosti RS. Važno je da se mi nismo odrekli tih nadležnosti, a većina toga je nametnuto od strane Visokog predstavnika na neustavan i nezakonit način. Mislim da je to što je pokrenula Narodna skupština, važno za istoriju, za postojanje RS. Nadležnosti nije moguće vratiti za jedan dan ili godinu, ali to je prisutno kao tema o kojoj će svi u BiH morati da razmišljaju.
 
Visoki predstavnik je nedavno nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH. Kako ocjenjujete te izmjene, posebno u onom dijelu koje se odnose na novu dimenziju ovlaštenja koje sada ima Centralna izborna komisija?
- I to je još jedno od pitanja koje nikome u BiH ne ide u prilog, a BiH teži da bude demokratsko društvo. Nametati i davati ovlaštenja jednoj komisiji iznad zakona i Ustava, mislim da je nonsens i da to nigdje u svijetu ne postoji. Kakve će biti posljedice takvih odluka vidjećemo neposredno nakon ovih izbora, ali ne vjerujem da će to donijeti dobro bilo kome. Ništa što su Visoki predstavnik i OHR do sada uradili nije donijelo prosperitet građanima. Krajnje je vrijeme da odgovornost za budućnost i funkcionisanje BiH postane isključivo pravo i nadležnost naroda u BiH i njihovih političkih predstavnika, bez stranog uplitanja, jer rješenja postignuta dogovorom su i provodiva, a nametnuta rješenja rijetko se mogu realizovati.
 
Kako biste ocijenili  atmosferu u kojoj dočekujemo Opšte izbore u BiH?
- Ono što je karakteristično za ovu predizbornu kampanju jeste duboka podijeljenost unutar naroda, unutar političkih stranaka, unutar insuticija međunarodne zajednice. Svuda postoje simpatije prema jednim ili prema drugima i drugačije viđenje budućnosti BiH. Mislim da to nije dobro, prije svega za Republiku Srpsku. Ja želim što veći stepen jedinstva unutar političke scene RS i nadam se da će to biti izraženo kroz dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini kroz slijedeći saziv. To daje velike izglede da Srpska može realizovati svoje stavove unutar BiH, a ti stavovi nisu ništa više od onoga što nam je Dejton davno dao.
 
Kada je riječ o političkoj opciji koju predvodite, da li je DEMOS spreman ušao u ovu izbornu trku i kakva su Vaša očekivanja?
- Mi smo na prethodnim lokalnim izborima pokazali da smo ozbiljan politički faktor unutar Republike Srpske. Očekujem da nakon ovih izbora, to isto budemo i na nivou BiH. Imamo dobru strukturu širom Srpske, imamo ravnomjernost zastupljenosti našeg članstva na cijelom prostoru, dakle, ne favorizujemo ni jednu izbornu jedinicu, niti imamo potrebe za tim. Imamo ljude koji su dokazani u svojim profesionalnim poslovima, kroz svoj rad i odgovornost, a i u politici. Stoga sam siguran da Demos ima budućnost i na predstojećim izborima očekujem još bolje rezultate, nego što su bili na lokalnim izborima. A, što se tiče rezultata u Izbornoj jedinici 6 i Izbornoj jedinici 2, takođe, vjerujem u odličan rezultat, jer i ovdje DEMOS ima odličnu infrastrukturu i kadrove, a među njima su, svakako, Milan Dakić i Čedomir Stojanović. 


Semberija info - Sandra Nikolić