PDP: SAOPŠTENjE ZA JAVNOST :: Semberija INFO ::

 

PDP: SAOPŠTENjE ZA JAVNOST


Najava posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske i pozivanje na vitalni entitetski interes, jer je odbio agreman novog njemačkog ambasadora u BiH je vrlo štetan potez, klasična samovolja, bespotrebno i politički suludo ponašanje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

U ovako teškim vremenima po ekonomije, stvaranje neprijateljstava sa zemljom sa kojom imamo najveću spoljnotrgovinsku razmjenu je pogrešan i krajnje štetan potez i za narod i za ekonomiju Republike Srpske. Mora se u obzir uzeti činjenica da sa Njemačkom Republika Srpska i BiH imaju trgovinsku razmjenu preko 4,7 milijardi KM u kojoj preduzeća iz Republike Srpske, i to ona koja se bave proizvodnom djelatnošću i zapošljaaju desetine hiljada ljudi, značajno učestvuju. Pogoršanjem odnosa sa njemačkom kao najjačom zemljom EU posljedično može značiti izolaciju, nove ekonomske barijere, dodatno siromašenje naroda, sa nesagledivim posljedicama po prihode i budžet svih nivoa vlasti. Može uticati na radna mjesta, isplatu plata i penzija i dodatno ugroziti ionako krhku ekonomiju.

Kada priča o Njemačkoj bilo bi koretno od Dodika da obavijesti javnost koliko se desetina a možda i stotina hiljada građana Republike Srpske iselilo u nju  za 16 godina njegove vlasti. Iako je dao milione na predstavništvo Republike Srpske u Njemačkoj mi čak ni taj tako banalan  podatak nemamo. Za 16 godina njegove vlasti uz imovinu njegovih tajkuna jedino su rasli redovi graćana za  radnu vizu pred  ambasadom Njemačke. Mogao bi Dodik i da se raspita, kod svojih kadrova u Centralnoj banci BiH i koliko nam dijaspora pošalje godišnje iz Njemačke, a mjeri se u milijardama.

Ovo loš pokušaj predizbornog trika i novog poigravanja emocijama naroda, jer je režim postao bezidejan nakon što su im se istrošile druge kvazipatriotske priče. Korumpirani i nesposobni režim spreman je da žrtvuje i kakvu-takvu stabilnost, uvede nas u još težu ekonomsku krizu, samo za koji glas više. Ovo su očajnički potezi, ali im se neće isplatiti: naš narod želi mir, stabilnost i da dobro živi. Jedino što stvarno smeta Dodiku kod Njemačke je to što su prepoznali da je korumpiran i da evidentno zloupotrebljava poziciju. I zato jasno poručujemo da problem Republike Srpske nije ambasador Njemačke već onaj koji nam je mladost otjerao u Njemačku. Drugog oktobra SNSD neće u Njemačku, već na deponiju promašenih politika:  još samo 26 dana. Vrijeme je da retrogradne režimske politike na duži period odu u političku hladovinu da bi ova zemlja konačno prodisala.

Banja Luka, 6.9.2022.godine