Kandidati pod posebnim režimom na “Fejsbuku”: Dajte sve podatke pa možete u kampanju :: Semberija INFO ::

 

Kandidati pod posebnim režimom na “Fejsbuku”: Dajte sve podatke pa možete u kampanju


BANjALUKA - Pojedini kandidati na predstojećim izborima koji na društvenim mrežama nastoje da pridobiju što više glasača na svoju stranu, već prvih dana kampanje našli su se u problemu jer im “Fejsbuk” odbija objavu plaćenih tekstova.

Izborna kampanja se odavno preselila na društvene mreže, a “Fejsbuk” je uveo stroga pravila za BiH, pa oni koji nisu verifikovali svoje profile ne mogu objavljivati plaćene oglase. Kao razlog odbijanja navedeno je da oglas ima politički karakter i da je neophodno da ti profili budu verifikovani.

Predsjednik Mladih socijaldemokrata Denis Šulić rekao je da je još tokom ljeta obaviješten da je “Fejsbuk” svrstao BiH među 20 zemalja u svijetu sa posebnim režimom oglašavanja političkih stranaka.

- Zbog toga je tražena određena verifikacija profila političkih stranaka i samih političara. Za to je potrebno “Fejsbuku” dostaviti lične podatke, aktivnosti koje sprovodimo ali i i sa­m plan kampanje - rekao je “Glasu Srpske” Šulić.

Naglasio je da “Fejsbuk” koristi za promociju aktivnosti te da je verifikovao svoj profil na toj društvenoj mreži.  

- Planirao sam sponzorisanje pojedinih aktivnosti u predizbornoj kampanji, odnosno promociju rada u prethodne četiri godine, ali i onoga za šta ću se zalagati u iduće četiri. Dostavio sam im sve tražene podatke, od broja telefona, lične karte, do toga ko sam i šta, koje funkcije trenutno obavljam te proslijedio internet linkove koji to potvrđuju - rekao je Šulić koji je kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Naglasio je da je na kraju dobio verifikacioni kod od “Fejsbuka” te na ovaj način zaštitio dodatno profil na društvenoj mreži.

U Ujedinjenoj Srpskoj ističu da je verifikovan profil te stranke na “Fejsbuku” ali i njenog predsjednika Nenada Stevandića.

- Na tim profilima nemamo nikakvih problema po pitanju objave plaćenih oglasa, dok su nam se pojedini kandidati žalili da ne mogu iste objavljivati - kazali su u toj stranci.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić naveo je da je njegov “Fejsbuk” profil verifikovan te da zbog toga nema problema sa objavom plaćenih oglasa.

- Stojim imenom i prezimenom iza svoga profila. Svi moji podaci su im na raspolaganju, a ostali neka dokažu ko su i šta  - rekao je Nešić.

I u ostalim političkim strankama u Srpskoj navode da verifikovani profili nemaju problema sa objavom plaćenih tekstova, dok im se svakodnevno žale oni koji nisu to uradili pa im “Fejsbuk” ne prihvata objavu plaćenih oglasa.

Stručnjaci

Stručnjaci za društvene mreže navode da je “Fejsbuk” počeo uvoditi re­d u oglašavanje širom svijeta te da je i BiH došla na red.  

- Ranije su svi mogli napraviti lažni profil i postaviti lažnu informaciju i oglasiti je milionima korisnika “Fejsbuka”. Sada to više nije moguće, jer niko te informacije neće prikazivati preko profila sa svojim imenom i prezimenom - navode stručnjaci i dodaju da bi ova promjena mogla dovesti do poštenijih kampanja na društvenoj mreži.


Glas Srpske