UGLjEVIK: OBILjEŽENO 26 GODINA OD ODBRANE SRPSKOG SELA MEZGRAJA :: Semberija INFO ::

 

UGLjEVIK: OBILjEŽENO 26 GODINA OD ODBRANE SRPSKOG SELA MEZGRAJA


U Mezgraji kod Ugljevika obilježeno je 26 godina od odbrane ovog mjesta, koje su 13. septembra 1994. godine napale snage tzv. Armije BiH iz Teočaka i ubile tri civila, a za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Poginulima je služen parastos, a potom su položeni vijenci. Time su predstavnici boraca i opštine Ugljevik, članovi porodica, prijatelji i saborci odali počast za osam poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz ovoga kraja i tri civilne žrtve rata iz Mezgraje, čija su imena upisana na spomen-obilježju.



Mještanin Mitar Nešković rekao je novinarima da su stanovnici Mezgraje branili svoje selo i porodice, a svi poginuli izgubili su živote braneći se na kućnom pragu.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković podsjetio je da je na današnji dan izvršen ratni zločin nad civilima ovog mjesta za koji niko nije odgovarao.



"Zahvaljujući hrabrim mještanima Mezgraje selo je odbranjeno, a naš cilj je da se zločin nikad ne zaboravi", rekao je Marinković.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić rekao je poslije vijenca da su poginuli mještani svojim životima zaštitili narod i prostor ove opštine.

"Ovo je bila prva linija odbrane, a stanovnici Mezgraje su dali ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske i zaštiti srpskog naroda", rekao je Perić i istakao značaj njegovanja ideala slobode za koji su poginuli srpski borci.

​Opština Ugljevik