EPISKOP FOTIJE: RUSKI MANASTIR SVJEDOČI SRPSKO-RUSKO PRIJATELjSTVO :: Semberija INFO ::

 

EPISKOP FOTIJE: RUSKI MANASTIR SVJEDOČI SRPSKO-RUSKO PRIJATELjSTVO


Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju povodom slave Manastira Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku za koji je rekao da svjedoči srpsko-rusko prijateljstvo.
 
"Ovo je mjesto na kojem treba da se čuva naša pravoslavna vjera, zajedničko pravoslavno predanje, bratska ljubav Srba i Rusa, jedinstvo srpske i ruske pravoslavne crkve", rekao je vladika Fotije na praznik prenosa moštiju Svetog Aleksandra Nevskog.
 

On je dodao da je ova svetinja podignuta kao hram, koji su sagradili ruski vojnici dok su boravili u Ugljeviku tokom mirovne misije u BiH od 1996. do 1999. godine, a Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve blagoslovio je da bude manastir.
 
"Manastiri su mjesta neprastane molitve za spasenje svih ljudi, naša ljubav pravoslavna je sveobuhvatna", rekao je vladika Fotije.
 
Među brojnim vjernicima manastirskoj slavi prisustvovao je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je čestitao krsnu slavu vjernicima koji danas praznuju i napomenuo da je manastir simbol bratske ljubavi između srpskog i ruskog naroda.
 

"Dugujemo veliku zahvalnost ruskim vojnim snagama koji su na ovim prostorima čuvali mir i slobodu srpskog naroda", rekao je Perić.
 
Slavi Manastira Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku prisustvovao je i pukovnik Vasilij Bočarnikov, pomoćnik vojnog atešea ambasadora Ruske Federacije u BiH.
 
Arhijerejske pohvalnice za pomoć manastiru dodijeljene su kabinetu predsjednika Republike Srpske, načelniku Ugljevika, preduzeću "Rudnik i termoelektrana Ugljevik" i drugim privrednicima i pojedincima.
 
Jedan od dobitnika Arhijerejske pohvalnice je komandir Policijske stanice Ugljevik Mićo Jović, koji je naveo da je ovo priznanje dokaz dobre saradnje SPC sa državom i njenim institucijama.
 
 
Hram Svetog Aleksandra Nevskog podignut je za potrebe ruskih vojnika stacioniranih u Ugljeviku u okviru mirovne misije u BiH, a nakon njihovog odlaska na Kosovo 1999. godine hram je, po ukazu ruskog patrijarha Alekseja Drugog, pripao Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.