ČUVARI TRADICIJE KONCERTOM OBILjEŽILI KRSNU SLAVU :: Semberija INFO ::

 

ČUVARI TRADICIJE KONCERTOM OBILjEŽILI KRSNU SLAVU


Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Rudar" iz Ugljevika  lomljenjem slavskog kolača i godišnjim koncertom u sportskoj sali ove podmajevičke opštine obilježilo je krsnu slavu Svetog Vasilija Velikog i 43. godinu rada.

Nakon lomljenja slavskog kolača,  kum slave načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić čestitao je Pravoslavnu novu godinu Ugljevičanima uz ženju  da ih prati dobro zdravlje, sreća, radost i uspijeh u svim porodicama Ugljevika i Republike Srpske.

„Kud „Rudar“ čuva kulturu, tradiciju i običaje našeg kraja i na najbolji mogući način predstavljaju Ugljevik i Republiku Srpsku širom svijeta“, rekao je Perić novinarima.

On je najavio da će i u narednom periodu opština Ugljevik podržavati rad ovog kulturno-umjetničkog društva.

Na godišnjem koncertu nastupilo je osam ansambala, od najmlađih do veterana, sa koreografijama „Ero s onog svijeta“, „Crnorečje“, „Šumadija“, „Male Vlaške“, „Pomoravlje“, „Ponišavlje“ i druge.

Predsjednik KUD-a "Rudar" Milan Lazić istakao je da je ovo društvo, organizator Međunarodnog festivala foklora koji se održava svake godine  u julu mejsecu u Ugljeviku, a da su predhodne godine gosti bili iz Kolumbije.

„U povodu krsne slave opštine Ugljevik Svete Petke Paraskeve organizatori smo  Dječijeg folklornog festivala“, rekao je Lazić.

Lazić je napomenuo da je KUD „Rudar“ osnovan 1976. godine da u svom saastavu ima osam ansambala i broji preko 350 članova.

„Gostovali smo širom svijeta ali smo i u našem Ugljeviku ugostili brojne folklorne amsamble koji su upoznali našu tradiciju, kulturu, običaje i našu Republiku Srpsku“, istakao je Lazić