VASILIJE PERIĆ: ĐURKOVIĆ JE ČOVJEK ISTINE :: Semberija INFO ::

 

VASILIJE PERIĆ: ĐURKOVIĆ JE ČOVJEK ISTINE


Rukovodstvo opštine Ugljevik i lokalne Boračke organizacije najoštrije je osudilo hapšenje majora Vojske Republike Srpske /VRS/ Ratka Đurkovića koje su u ranim jutarnjim časovima izvršii pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/.

Na konferenciji za novinare načelnik Ugljevika Vasilije Perić rekao je da je Đurković čovjek istine i izrazio uvjerenje da će se istinom odbraniti od nepravednih optužbi.

"Đurković je ugledan domaćin i komšija, za svog radnog vijeka je bio dobar pedagog i nastavnik, pravdoljubiv i čovjek istine, ljevičarski opredijeljen i inicijator izgradnje parka rusko-srpskog prijateljstva u Donjoj Trnovi koja je poznata po antifašizmu", rekao je Perić.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković rekao je za hapšenje jednog od najuglednijih sugrađana da je izvedeno na neljudski način, navodeći da su pripadnici Sipe upali u porodičnu kuću između 5.30 i 6.00 časova i lišili Đurkovića slobode zbog, kako kažu, ratnih zločina.

"Nas je zaprepastio sam čin hapšenja, jer se radi o čovjeku koji ima 76 godina, koji je odgovoran i lojalan i koji bi se odazvao na svaki poziv", rekao je Marinković.

On je istakao da se Ugljevik ponosi svojom Prvom majevičkom brigadom VRS koja nije imala nijednog vojnika procesuiranog za ratne zločine.

"Znamo da naši borci nisu pravili ratne zločine. Đurković je uvijek bio vrsni borac i vojskovođa, čitav svoj život bori se protiv fašizma, rasizma i šovinizma i sigurno nikada ne bi činio zločin", naveo je Marinković.

On je istakao da su u ratno vrijeme, kada je branjena Republika Srpska, vojnici učili od Đurkovića o ponašanju i vođenju odbrambenog rata.

"Jedini zločin na području opštine Ugljevik počinili su muslimanske snage iz Teočaka kada su 13. septembra 1994. godine upale u selo Mezgraju i ubili tri civila, ranili više vojnika i stariju ženu i zapalili više kuća", rekao je Marinković.

On je najavio da će Boračka organizacija Ugljevika pružiti svu neophodnu podršku Đurkoviću i da je o njegovom sramnom hapšenju obavijestila sve relevantne institucije Srpske.

Ratko Đurković rođen je 1944. godine u Donjoj Trnovi kod Ugljevika, predsjednik je SUBNOR-a ove opštine u kojoj je proveo cijeli radni vijek kao učitelj, nastavnik, direktor škole, predratni predsjednik Skupštine opštine Ugljevik i na drugim važnim funkcijama.

U toku odbrambenog rata bio je komandant prvog bataljona Prve majevičke brigade i načelnik štaba ove brigade.

​Opština Ugljevik