NARODNI SABOR U MANASTIRU TAVNA NA VELIKU GOSPOJINU :: Semberija INFO ::

 

NARODNI SABOR U MANASTIRU TAVNA NA VELIKU GOSPOJINU


Na praznik Uspenije Presvete Bogorodice-Velike Gospojine, služena je Sveta arhijerejska liturgija u manastiru Tavna gdje je održan tradicionalni narodni sabor.

Umirovljeni episkop srednjoevropski Konstantin poručio je u besjedi da je Presveta Bogorodica zaštitnica svih u sve dane života i zahvalio brojnim vjernicima jer i u vrijeme pandemije virusa korona dolaze u hramove i prinose svoje molitve.



Među brojnim vjernica narodnom saboru prisustvovao je i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je poručio da su vjera Srbinova i pravoslavlje u punom sjaju u podmajevičkom kraju zasijali još u srednjem vijeku, kada su slavni Nemanjići podigli čuveni manastir Tavnu.

"Crkva je održala vjeru u našem pravoslavnom stanovništvu i razvila duboki osjećaj bliskosti sa našim sunarodnicima sa obje obale Drine i Save“, poručio je Perić, koji je zamjenik predsjednika Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Narodnom saboru prisustvovalo je i rukovodstvo Bijeljine, na čelu sa gradonačelnikom Mićom Mićićem.



Manastir Tavna posvećen je Presvetoj Trojici.

Pominje se u Tronoškom i Pećkom ljetopisu, ali i u turskim popisima od 1548. do 1586. godine kao zadužbina kralja Dragutina Nemanjića i njegovih sinova.

Manastir je smješten na obroncima planine Majevice, u blizini puta Bijeljina-Zvornik.