VLADIKA FOTIJE: UGLjEVIK DA BUDE DUHOVNI CENTAR :: Semberija INFO ::

 

VLADIKA FOTIJE: UGLjEVIK DA BUDE DUHOVNI CENTAR


Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije izrazio je želju da Ugljevik postane duhovni centar i pozvao na jedinstvo i duhovni napredak srpskog naroda.

Vladika je povodom 110 godina od osnivanja crkvene opštine Ugljevik istakao da ovo mjesto zaslužuje da bude duhovni centar, te podsjetio kako su ktitori i priložnici pokazali veliki trud jer su se borili za izgradnju svetinja u ovom kraju.

On je podsjetio da su preci svoju vjeru izražavali kroz podizanje crkvi i parohijskih domova, da bi nasljednici njihovi imali gdje da se Bogu moge, krštavaju djecu, vjenčavaju i da ispraćaju u vječni život one koji su se upokojili.

Istorija ovog kraja je krstonosna i krstovaskrsana, jer smo kroz ove hramove vaskrsavali kao narod i sačuvali se do danas. Sjećamo se kroz molitve svih onih koji su doprinijeli da svetinje budu izgrađene. Naš manastir Tavna je bio duhovni centar Srba ovog kraja prije nego što su nikle crkve u Ugljeviku - rekao je Fotije koji je služio u ugljevičkom Hramu Svete Petke Paraskeve.

Kum svečanosti bio je načelnik Ugljevika Vasilije Perić kome je dodijeljena Arhijerejska pohvalnica za aktivno učešće u životu ugljevičkih parohija.

Perić je čestitao jubilej svim sveštenicima i parohijanima.

Pravoslavlje i vjera Srbinova je ovdje zablistala u punom sjaju u srednjem vijeku izgradnjom manastira Tavna i zato sa puno ponosa i srećni možemo da kažemo da je naša vjera, kultura, tradicija, običaji i široki i duboki - rekao je Perić novinarima.

On je istakao da u ugljevičkom kraju vrijedi reći da je vjera i Srpska pravoslavna crkva održala srpski narod na ovim prostorima.

Hram Svete Petke Paraskve obilježio je 30 godina od početka gradnje i 20 godina od osveštanja. Episkop Fotije osveštao je danas u porti hrama temelje Svetosavskog doma.

Na Svetoj liturgiji vladika Fotije je rukopoložio je đakona Velislava Mišuru u čin sveštenika.

(SRNA)