EPISKOP FOTIJE POSJETIO MANASTIR RUSKO-SRPSKOG PRIJATELjSTVA U UGLjEVIKU :: Semberija INFO ::

 

EPISKOP FOTIJE POSJETIO MANASTIR RUSKO-SRPSKOG PRIJATELjSTVA U UGLjEVIKU


Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije posjetio je danas manastir Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku, za koji je rekao da je mjesto rusko-srpskog prijateljstva.
 
"Na nekim mjestima se podižu spomenici i druga znamenja, a mi želimo da ovaj manastir bude mjesto rusko-srpskog prijateljstva, da nas najdublje povezuje kroz molitvu i svete tajne naše Pravoslavne crkve", rekao je vladika Fotije.
 
Ruski Hram Svetog Aleksandra Nevskog sagradili su ruski vojnici SFOR-a koji su bili u mirovnoj misiji u Ugljeviku od 1996. do 2000. godine, a vladika Fotije je istakao da je Sveti arhijeresjki sinod Srpske pravoslavne crkve /SPC/ blagoslovio da ovaj hram bude manastir zbog značaja koji ima, kao mjesto rusko-srpskog prijateljstva.
 
"Razgovarali smo sa načelnikom Ugljevika i rukovodtsvom Rudnika i termoelektrane `Ugljevik` da nam pomognu oko obnove manastira, uređenja porte i još nekih radova unutar konaka, da bi jednog dana na ovom mjestu mogao da živi monah i da to bude mjesto stalne molitve", rekao je episkop Fotije.
 
Vladika je izrazio zadovoljstvo što će ovaj manastir biti mjesto susretanja pravoslavnih Srba i Rusa.
 
Episkop Fotije obišao je manastirski kompleks koji je još u izgradnji zajedno sa načelnikom Ugljevika Vasilijem Perićem,  rukovodstvom Rudnika i termoelektrane "Ugljevik" i jerejom Srđanom Vasiljevićem, nadležnim sveštenikom.
 
Načelnik Ugljevik Vasilije Perić izrazio je zadovoljstvo jer je manastir značajno istorijsko mjesto koje su izgradili ruski vojnici, tokom misije očuvanja mira nakon rata u BiH.
 
"Građani Ugljevika zahvalni su ruskim oružanim snagama, koji su odmah poslije ratnih sukoba biti ovdje i čuvali mir, a manastir je mjesto duhovnosti srpskog naroda i prijateljstva srpskog i ruskog naroda i zato treba da posvetimo pažnju njegovoj daljoj izgradnji i proširenju porte", rekao je Perić, koji je i zamjenik predsjednika Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske.
 
Direktor Rudnika i termoelektrane "Ugljevik" Čedomir Stojanović rekao je da će ovaj privredni gigant pomoći dalju gradnju manastrira.
 
"Poklonićemo i dio zemljišta koji je u posjedu naše firme, a upravo je ona najveći donator za gradnju manastira. Tako ćemo se i u narednom periodu odnositi prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi", rekao je Stojanović.
 
Gradnja jednobrodnog hrama počela je 1996. godine po projektu Miće Obradovića iz Ugljevika, a prema uzoru na ruske hramove.
 

Dimenzije hrama su 8,5 sa pet metara, sagrađen je od drveta, pokriven aluminijumskim limom i ima zvonik sa sedam zvona.
 
Ikonostas i ikone u hramu izradili su ruski vojnici čija imena nisu poznata.
 
Hram Svetog Aleksandra Nevskog podignut je za potrebe ruskih vojnika stacioniranih u Ugljeviku u okiru mirovne misije u BiH, nakon rata 1992-1995. godine, a nakon njihovog odlaska na Kosovo 1999. godine hram je, po ukazu ruskog patrijarha Alekseja Drugog, pripao Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.
 
Aleksandar Nevski poštovan je kao svetitelj među svim pravoslavnim narodima slovenskog porijekla, a crkve posvećene Nevskom nalaze se u Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj i Srbiji.