PROMOVISANA MONOGRAFIJA „SINDIKAT U RUDNIKU I TERMOELEKTRANI UGLjEVIK“ :: Semberija INFO ::

 

PROMOVISANA MONOGRAFIJA „SINDIKAT U RUDNIKU I TERMOELEKTRANI UGLjEVIK“


U ugljevičkom Centru za kulturu sinoć je promovisana monografija „Sindikat u Rudniku i termoelektrani Ugljevik“.
Autor  Slobodan  Marković, koji je radnik Rudnika i termoelektrane /RiTE/  Ugljevik, rekao je da je monografija izdata u povodu jubileja koji se obilježavaju  sljedeće godine, 120.  godina Rudnika i 40 godina Površinskog kupa Bogutovo Selo,  koje ovaj privredni gingant obilježava.
„Sindikat nastaje sa industralizacijom u  svijetu, a prvi vid industijalizacije u Ugljeviku se pojavljuje sa otvaranjem Rudnika prije 119. godina, i za njega je vezan razvoj Ugljevika, i nastanak i nestanak Starog Ugljevika i razvoj Novog Ugljevika“, rekao je Marković novinarima.
On je istakao da monografija prati tri priče, prva je razvoj Rudnika, druga je uticaj Rudnika na Ugljevik i okolinu  i treći nivo priče je sindikalizam.
„Radnici koji su radili i rade u Rudniku su pokretači  razvoja kompletne opštine i regije ali i borci za socijalna prava radnika“, naglasio je Marković.
On je napomenuo da se Monografija pripremala godinu dana prije nego što je izdata i da  nije prodajnog karaktera već za cilj ima da buduće generacije vide snagu sindikata ali i  uspomenu radnicima ovog privrednog preduzeća.
„Knjiga govori o nastanku sindikata, pred  Drugi svjetski rat, te razvoj u doba socijalističke Jugoslavije a najveći dio monografije  je posvećen periodu nakon odbrambeno-otadžbinskog rata jer se pojavljuje privatizacija firmi ali se pojavljuje i uloga sindikata kao zaštite radnike u ostvarivanja njihovih socijalnih prava u društvu“, kazao je On.
Marković je dodao da je Sindikat Rite Ugljevik  jedan od najorganizovanijih u okviru Sindikata „Elekroprivrede Republike Srpske“,  ali i cjelokupnog  Sindikata  Republike Srpske i da je upravo on ponos Ugljevika.
Predsjednik Sindikalne organizacije RiTE Ugljevik, koja je izdavač monografije,  Zoran Mićanović rekao je da je povod knjige Dan rudara koji se obilježava 17 decembra.
„Sljedeće godine obilježavamo  značajne jubileje, 120. godina Rudnika ali i 40 godina Površinskog kopa Bogutovo Selo, i upravo je u ovoj  monografija napisan istorijat Sindikata  RiTE Ugljevik“, rekao je Mićanović.
On je izrazio uvjerenje da će buduće generacije nastaviti tradiciju bavljenja rudarstva u Ugljeviku.