PLASTENICI ZA 24 POLjOPRIVREDNIKA :: Semberija INFO ::

 

PLASTENICI ZA 24 POLjOPRIVREDNIKA


Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić potpisao je danas ugovore o podizanju plastenika za 24 korisnika sa područja ove opštine, čija je ukupna vrijednosti 65.000 KM.

Riječ je o plastenicima sa sistemom za navodnjavanje koje dodijelila opština zajedno sa sarajevskom kancelarijom britanske humanitarne nevladine organizacije "Maslim eid" (Muslim Aid).



Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da je iz budžeta ove opštine izdvojeno 27.848 KM, da je nevladina organizacija donirala 24.000 KM, dok je učešće korisnika 20 odsto.

"Ovaj projekat podrazumijeva plastenik površine 100 metara kvadratnih sa navodnjavanjem, rasadnim materijalom uz edukaciju naših domaćina", rekao je novinarima Perić.

On je podsjetio da je konkursom na ovaj projekat bilo predviđeno 20 plastenika, te da se prijavilo 24 korisnika, što je opština Ugljevik prihvatila.

"Hrana kao resurs je jedna od najbitnijih za opstanak cjelokupnog čovječanstva. Važno je da određena domaćinstva treba da proizvode hranu za sebe, a tu bude i tržišnih viškova, što je povećavanje obima proizvodnje u oblasti poljoprivrede. Želimo da ovakvih projekata bude što više", rekao je Perić.

On je najavio da će opština Ugljevik u narednom periodu dodijeliti plastenike korisnicima preko lokalne Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Načelnik opštinskog Odjeljena za poljoprivredu Hajrija Bubić izrazila je zadovoljstvo sprovođenjem ovog projekta i pojasnila da je opština Ugljevik finansirala 40 odsto ukupne vrijednosti 20 plastenika, te da je isto toliko učestvovala nevladina organizacija "Maslim eid", a da je za preostala četiri plastenika opština učestvovala 80 odsto.

Bubićeva je napomenula da je opština Ugljevik dodijeljivala materijal za proljećnu sadnju, koja je izvršena na površini od 4.548 hektara zamljišta.

Korisnik plastenika Nada Ješić, zahvalivši za donaciju, rekla je da je njeno domaćinstvo prvi put nabavilo plastenik, da se bavi isključivo poljoprivredom i da će im ova donacija mnogo značiti. Ona je dodala da njeno domaćinstvo ima i 45 grla stoke.

​Opština Ugljevik