SJEĆANjE NA RATNOG KOMANDANTA VOJVODU MANDU :: Semberija INFO ::

 

SJEĆANjE NA RATNOG KOMANDANTA VOJVODU MANDU


U Ugljeviku je danas ispred Spomen-biste vojvode Mitra Maksimovića Mande služen parastos i položeno cvijeće povodom 17 godina od pogibije ratnog komandanta Specijalne jedinice Vojske Republike Srpske "Mandini lavovi".
 

Obilježavanju 17 godina od Mandine pogibije prisustvovali su članovi porodice, saborci, predstavnici političkog života opštine i brojni prijatelji, a prije služenja parastosa, 35 rekreativaca je u čast vojvode Mande, zajedno sa njegovim sinom Dušanom trčalo Četvrti memorijalni kros od Dvorova, mjesta pogibije slavnog komandanta, do Ugljevika.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković istakao je da je Vojvoda Mando zadužio sav srpski narod u Republici Srpskoj, a posebno svoje Ugljevičane.

"Vojvoda Mando i njegovi borci su bili od velikog značaja za odbranu srpskog naroda i zato ćemo sve učiniti da ga nikad ne zaboravimo", rekao je Marinković.
 

On je dodao da Boračka organizacija njeguje sjećanje na vojvodu Mandu i da večeras u njegovu čast počinje memorijalni turnir u malom fudbalu koji nosi njegovo ime i na kojem je prijavljeno 56 takmičarskih ekipa.

Predsjednik Udruženja veterana "Mandini lavovi" Drago Tomić naglasio je da ga raduje što mladi ljudi u sve većem broju prisustvuju obilježavanju pomena vojvode Mande.

"Naša ratna jednica formirana je u aprilu 1992. godine, kroz jedinicu je prošlo više od 500 boraca, od kojih je više od 100 ranjeno, a 40 poginulo. Borili smo se herojski na svim ratištima širom Republike Srpske", naveo je Tomić.
 

Dušan Maksimović zahvalio je svima koji učestvuju u ovom obilježavanju, ističući da za njega lično i porodicu to mnogo znači.

"Ponosan sam što je moj otac bio jedan od najvećih ratnih komandanata na ovim prostorima", rekao je Maksimović novinarima.

Maksimović je izrazio zadovoljstvo jer je ovogodišnji kros okupio rekordnih 35 učesnika, te da se iz godine u godinu omasovljava.

Vojvoda Mitar Maksimović Mando bio je predsjednik Skupštine opštine Ugljevik, predsjednik opštinske Boračke organizacije i predsjednik Fudbalskog kluba "Rudar", a za ratne zasluge odlikovan je Ordenom Miloša Obilića.

Poginuo je 27. decembra 2002. godine u saobraćajnoj nesreći u Dvorovima kod Bijeljine.