Opština Ugljevik: POSJETA FARMI U DONjOJ TRNOVI :: Semberija INFO ::

 

Opština Ugljevik: POSJETA FARMI U DONjOJ TRNOVI


Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić posjetio je jednu od najnaprednijih farmi na području opštine, farmu muznih krava i tovnih bikova vlasnika Mila Mitrovića iz Donje Trnove. Mitrovići na svojoj farmi trenutno imaju 160 muznih krava koje dnevno daju od 1300-1600 litara mlijeka. Pored proizvodnje mlijeka bave se i proizvodnjom mesa pa se tako na ovoj farmi godišnje uzgoji oko 30 bikova.
 
Ova farma iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate i povećava svoje proizvodne kapacitete. Djelatnost farme usmjerena je na visoko produktivnu proizvodnju i  ratarstvo, kroz uvođenje novih savremenih tehnologija i moderno upravljanje gazdinstvom. Mitrovići namjeravaju proširiti i povećati obim proizvodnje i uvođenjem novih vrsta. Veliku podršku u održavanju farme dobili su od Opštine.


 
„Opšte poznato je da sa Opštinom imamo odličnu saradnju i  mogu da se zahvalim Načelniku jer je uvijek bio za saradnju sa nama poljoprivrednicima. Mi smo zadovoljni što se tiče saradnje sa Opštinom i podrškom koju smo dobili. Uznapredovali smo kao farma i vjerovatno ćemo ići još da se proširimo“-rekao je Milo Mitrović.
 
Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, tokom današnje posjete, je podsjetio da je lokalna uprava u proteklom periodu iz budžeta izdvojila značajna novčana sredstva kao podsticaj proizvodnji na farmi Mitrovića.
 
 „Mi smo uspjeli da pomognemo na određen način u smislu izgradnje pristupnog puta, asfaltiranja platoa koji se nalazi na farmi, kroz dodjelu subvencija.  Naša nemjera je da se i u narednom periodu pomogne ovakvim i sličnim proizvođačima“-rekao je Perić.
 
Budući da je poljoprivredna proizvodnja, pa samim tim i stočarstvo, jedan od strateških pravaca razvoja opštine Ugljevik, on je istakao da je veoma važna pomoć lokalne uprave poljoprivrednoj proizvodnji, te da bi novčani podsticaji za ovu oblast trebali biti veći, redovniji i imati prioritet u odnosu na sve druge isplate iz budžeta.
 
„Ono što za nas predstavlja problem jeste jedna presuda Ustavnog suda, koja nam je došla prošle godine na bazi jedne anonimne tužbe, po kojoj je lokalnoj zajednici zabranjeno da daje podsticaje za poljoprivredne proizvođače. U tom smislu je  sigurno potrebno izvršiti izmjenu zakonskih propisa kako bi, onim lokalnim zajednicama koje imaju mogućnost da dodjeljuju podsticaje poljoprivrednim proizvođačima, bilo omogućeno da to i čine“-dodao je Perić.
 
On je naglasio da se  u oblasti poljoprivredne proizvodnje trebaju preduzeti određene aktivnosti  na poboljšanju uslova u kojima rade poljoprivredni proizvođači. Potrebno je uraditi određene mjere kojima  bi se povećali produktivnost i obim proizvodnje i potrebno je naći kanale prodaje za  tržišta koja su sada ili blokirana ili imaju određene prepreke.