PROMOVISANA KNjIGA UGLjEVIK RUDNIK I GRAD :: Semberija INFO ::

 

PROMOVISANA KNjIGA UGLjEVIK RUDNIK I GRAD


U ugljevičkom  Centru za kulturu večeras je  održana  promocija knjige „UGLjEVIK RUDNIK I GRAD“ Hronika jednog doba, autora Petra Tomića.

Magistar Petar Tomić, diplomirani je inženjer rudarstva koji je cijeli radni vijek proveo u ugljevičkom rudniku, prvo u Rudniku uglja Ugljevik, a potom u Rudniku i termoelektrani Ugljevik.

Tomić je iako već godinama penzioner, napisao monografiju povećenu jubileju, 120 godina rudarstva u Ugljeviku.

„Ovo je istorija rudnika i Ugljevika, napisao sam jer sam želio da govorim o ljudima,  prethodne tri monografije su govorile o rukovodiocima, inženjerima, a ovde se govori o kopačima, bageristima, zanatlijama o radnim ljudima koji su održali Ugljevik i koji su čitav svoj radni vijek proveli u Ugljeviku“, rekao je Tomić o knjizi.

On je podsjetio da u Ugljeviku nije bilo uvijek lako, te da je najbolji period za rudnik bio period Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca kada su rudari odlično živjeli.

„Od 1985 godine kada je termoelektrana puštena u rad pa ovamo je dobro doba za rudare, a svi ostali periodi su bili teški za rudare. Težak period bio je bio u periodu privredne reforme od 1965 godine do 1969 godine, kada su pogoni bili zatvoreni i od 1300 radnika ostalo je samo 486 i svi drugi su napustili i otišli i tada smo ostali bez radne snage, inženjera, tehničara, nastavili smo dalje tako što smo prebaci  opremu i ljude na jedan stari površinski kop i izdržali smo 10 godina tamo do početka izgradnje Termoelektrane “, rekao je Tomić koji je ćitav život proveo u Ugljeviku.

On je dodao da rudnik postoji od 1899 godine i u ovoj godini obilježava 120 godina od postojanja i rada.

„Slavi se 120 godina, slavi se i 120 godina  površinske eksploatacije u Ugljeviku, te 40 godina rada Površinskog kopa Bogutovo Selo i 34 godine rada Termoelektrane Ugljevik“, podsjetio je Tomić.

On je dodao da je zajedničko za sve radnike koji se spominju u  knjizi rad, ljubav prema poslu i izdržljivost.

Tomić je pisajući knjigu  želio  da se ne zaborave oni koji su se borili da se rudnik održi. U ovoj knjizi prikazao je istorijat razvoja rudnika, kao i prateći razvoj grada i njegovih stanovnika u kontekstu društveno-političkih zbivanja.