OBILjEŽENA SLAVA MANASTIRA ČASNOG KRSTA :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽENA SLAVA MANASTIRA ČASNOG KRSTA


Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Časnog krsta u Suvom Polju kod Bijeljine povodom manastirske slave Krstovdana.
Vladika Fotije je istakao da Vozdviženje Časnog krsta podsjeća na suštinu vjere - a to je krst i vaskrsenje.

"Bitka krsta i vaskrsenja neprestano se odvija u našem srcu, biću, duši - sve zavisi šta će pobijediti", rekao je vladika Fotije.

On je napomenuo da su hrišćani od Časnog krsta imali veliku korist jer su se, zahvaljujući njemu, iscjeljivali od bolesti i svake muke.

"Gospod Isus Hristos je izabrao da na krstu spase ljudski rod, cijeli svijet i upravo je krstolikim putem pokazao svima da je to put spasenja. Zato sveštenstvo vaspitava naš narod da ide krsto-vaskrslim putem i da prinosi sebe kao žrtvu radi bližnjih i Boga, ne bi li išao putem spasenja", rekao je vladika Fotije.

On je kao primjer dobrog djela naveo nedavno asfaltiranje puta do Manastira Časnog krsta koji su finansirali opština Ugljevik i grad Bijeljina.



"Njihov primjer pokazuje kako sloga čini čuda, pogotovu u srpskom narodu. Tu gdje smo složni velika djela činimo i tako smo u vrijeme Turaka dizali manastire i crkve, a bili smo porobljeni 500 godina. Zajedništvo nas je očuvalo", poručio je vladika Fotije.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić izrazio je zadovoljstvo realizovanim projektom asfaltiranja puta do manastira.

"Izgradnja puta je značajan posao, a posebno jer vodi ka svetinji. To je primjer da zajedno možemo učiniti dobra djela", istakao je Perić.

On je podsjetio da je opština Ugljevik i ranije pomagala ovaj manastir izgradnjom i uređenjom platoa.

"Važno je da očuvamo našu kulturu, tradiciju i vjeru, jer nas je vijekovima očuvala upravo ona i naša Srpska pravoslavna crkva", rekao je Perić.