OBILjEŽENO 25 GODINA OD ZLOČINA NAD SRBIMA U MEZGRAJI :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽENO 25 GODINA OD ZLOČINA NAD SRBIMA U MEZGRAJI


U Mezgraji, kod Ugljevika,  obilježeno je 25 godina od odbrane ovog mjesta od pripadnika takozvane Armije BiH koji su u ovoj mjesnoj zajednici ubili tri srpska civila i dva vojnika.

Služen je  parastos i odata  počast ispred spomen-obilježja poginulim borcima Mezgraje.



Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić istakao je da se danas odaje pošta onim koji su dali živote u proteklom ratu.

"Naša dužnost i obaveza je da izrazimo poštovanje i prema potomcima poginulih boraca, njihovom očevima, majkama, djeci, suprugama. Naša dužnost i obaveza da ne zaboravimo poginule borce koji su živote dali za odbranu Republike Srpske", rekao je Perić.

Perić je naglasio da je obaveza svih očuvanje  Republike Srpske i srpskog naroda.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković rekao je da je u ovom mjestu na današnji dan 1994. godine izvršen zločin.

"Napad je izvršen tako što su pripadnici takozvane Armije BiH upali u selo i palili srpske kuće, te uništavali sve pred sobom. Ovaj zločin zaboraviti ne možemo nikada. Dok postojimo mi ćemo se prisjećati njihove žrtve i pomogati da se obilježava ovaj dan i sjećanje na one koji su odbranili Republiku Srpsku", naveo je Marinković.

Mještanin Mitar Nešković rekao je da je tokom rata Mezgraja bila na prvoj borbenoj liniji prema muslimanskom uporištu Teočaku.

Nešković je napomenuo da je danas u akciji darivanja krvi prikupljena 54 doze ove dragocjene tečnosti. 

On je dodao da u Mezgraji živi 74 domaćinstva.