OBILjEŽENO 20 GODINA OD STRADANjA VOJVODE MANDE :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽENO 20 GODINA OD STRADANjA VOJVODE MANDE


U Ugljeviku je služenjem parastosa i polaganjem vijenaca ispred spomen-biste obilježeno 20 godina od smrti ratnog komandanta jedinice "Mandini lavovi", vojvode Mitra Maksimovića Mande.
 
Porodica Maksimović zajedno sa saborcima, predstavnicima opštinske vlasti, prijateljima i sugrađanima, položila je cvijeće i odala počast.
 
Dušan Maksimović, sin vojvode Mande, zahvalio je svima koji njeguju sjećanje na lik i djelo ovog srpskog junaka.


 
"Veliki broj okupljenjih poštovalaca lika i djela vojvode Mande je pokazatelj da nikada neće biti zaboravljen", rekao je Maksimović.
 
On je posebno zahvalio učesnicima memorijalnog krosa, koji su trčali od mjesta pogibije vojvode Mande u Dvorovima do spomen-biste u Ugljeviku.
 
"Ukupno je bilo 25 učesnika koji su po hladnom vremenu i kiši pomogli da održimo sedmi po redu kros", dodao je Maksimović.
 
Zajedno sa brojnim građanima i gostima iz Srbije parastosu je prisustvovao načelnik Ugljevika Vasilije Perić, koji je za vojvodu Mandu rekao da je bio veliki humanista i patriota.
 
Perić je istakao da Ugljevik njeguje sjećanje na ovog div-junaka koji je upamćen kao veliki borac za slobodu srpskog naroda.


 
"Vojvoda Mando bio je i sportski radnik, ali i čovjek koji je bio posvećen Srpskoj pravoslavnoj crkvi i humanitarnom radu. Ugljevičani mu odaju poštovanje i zahvalni su mu za sve što je činio za srpski narod i svoj kraj", rekao je Perić.
 
Predsjednik Udruženja "Mandini lavovi" Drago Tomić rekao je da je prošlo 20 tužnih godina od kako je poginuo slavni komandant.
 
"Vojvoda Mando je iznad svega bio veliki čovjek i dok smo živi čuvaćemo sjećanje na njega i prenositi mladim generacijama o njegovom liku i djelu", istakao je Tomić.
 
On je napomenuo da je u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata kroz jedinicu kojoj je komandovao vojvoda Mando prošlo više do 600 boraca, među kojima je bilo 120 ranjenih i 40 poginulih.
 
Vojvoda Mitar Maksimović Mando odlikovan je ordenom Miloša Obilića za zasluge u odbrani Republike Srpske.
 
Poginuo je 27. decembra 2002. godine u saobraćajnoj nesreći u Dvorovima kod Bijeljine.
 
Bio je i predsjednik Skupštine opštine Ugljevik, Fudbalskog kluba "Rudar" i lokalne boračke organizacije.