SLUŽEN PARASTOS ZA POGINULE RADNIKE „RITE UGLjEVIK“ :: Semberija INFO ::

 

SLUŽEN PARASTOS ZA POGINULE RADNIKE „RITE UGLjEVIK“


Danas je ispred upravne zgrade Rudnika i Termoelektrane Ugljevik služen parastos za 46 poginulih radnika ovog preduzeća, koji su kao borci Vojske Republike Srpske poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, 1992-1995.



-Samo tri dana nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, 24. novembra 1995. godine pokrenuta je proizvodnja u našem rudniku i termoelektrani. Bila je to tada veoma lijepa vijest za sve i najava mira i ljepših vremena. Da bismo dočekali taj dan 46 naših kolega je položilo svoje živote i od tog dana svake godine se na današnji dan sjećamo njihove žrtve i zasluge za miran život svih nas“, rekao je Slobodan Marković, Izvršni direktor za opšte i pravne poslove RiTE Ugljevik.



Briga o porodicama poginulih kolega je politika Rudnika i Termoelektrane Ugljevik svih ovih poratnih godina. Pobrinuli su se da riješe stambeno pitanje svih porodica svojih poginulih drugova koje su imale neriješen problem krova nad glavom. Sva djeca koja su se školovala imala su stipendije od RiTE Ugljevik tokom cijelog trajanja školovanja. Obezbijeđen je posao za 154 člana porodica poginulih boraca VRS, i onih koji nisu bili radnici ugljevičkog rudnika i termoelektrane.



(Semberija info)