„Srbi i Rusi su braća“ Proslavljena slava ruskog manastira u Ugljeviku :: Semberija INFO ::

 

„Srbi i Rusi su braća“ Proslavljena slava ruskog manastira u Ugljeviku


Manastir Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku proslavio je danas krsnu slavu služenjem liturgije, ophodom oko hrama, litijom i rezanjem slavskog kolača.

Protonamjesnik Srđan Vasiljević, starešina hrama, istakao je da je ovaj manastir svjedok istinske ljubavi dva bratska naroda, Srba i Rusa.

-Ovaj manastir su izgradili naša braća Rusi koji su došli da izgrade ovozemaljski mir, a Bog je dao da izgradnjom ovog hrama na srpski narod prizivaju nebeski mir. Da mir Božiji vlada u našem narodu, da budemo narod Božiji, naših svetih predaka-poručio je Vasiljević.



Kum slave Milorad Jovičić bio je Milorad Jovičić iz Ugljevika.

-Velika je radost biti slavski kum a posebno manastira koji nas neprestano podsjeća da smo braća sa  Rusima-rekao je Jovičić.

Molitvenom skupu zajedno sa brojnim vjernicima prisustvovao je načelnik Ugljevika Vasilije Perić koji je naglasio da su Srbi i Rusi braća.

-Radosni smo jer je na području naše opštine sagrađen hram koji je posvećen Svetom Aleksandru Nevskom, a izgradili su ga ruski vojnici koji su gradili mir na ovim prostorima-rekao je Perić.

On je izrazio zahvalnost svima koji su podržali gradnju ove svetinje.

-Opština Ugljevik je podržala gradnju u skladu sa svojim mogućnostima, a tako će činiti i u narednom periodu-najavio je Perić.

Hram Svetog Aleksandra Nevskog podignut je za potrebe ruskih vojnika stacioniranih u Ugljeviku u okviru mirovne misije u BiH, nakon rata 1992-1995. godine. Posle njihovog odlaska na Kosovo 1999. godine, bogomolja je ,po ukazu ruskog patrijarha Alekseja Drugog, pripala Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

Svetac kom je posvećen manastir poštovan je kao svetitelj među svim pravoslavnim narodima slovenskog porijekla, a crkve posvećene Nevskom nalaze se u Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj, Srbiji i u Republici Srpskoj.


Za Semberija info - Mladen Vasilić