"Vukov sabor zove djecu": Jovičić pozvao ugljevičke učenike da uzmu učešće :: Semberija INFO ::

 

"Vukov sabor zove djecu": Jovičić pozvao ugljevičke učenike da uzmu učešće


Šef kabineta načelnika opštine Ugljevik Milorad Jovičić pozvao je djecu da posjete svečanosti 89. Vukovog sabora u Vukovom Tršiću i Loznici koje počinju danas i održaće se do 18. septembra.

- Pozivam vas da zajedno odemo na saborovanje u Vukov zavičaj, gdje naš jezik lijepo žubori kao i pod Majevicom, gdje ćemo, kao i uvijek, biti dočekani kao najrođeniji - navodi Jovičić.

On ističe da je Vuk govorio da je „jezik hranitelj naroda“.

- Zahvaljujući njemu, sačuvano je bogato naše kulturno nasljeđe, koje se, nikad i ničim, ne može da ospori, omeđi ili ukine. Darovao nam je savršeno pismo, po principu jedno slovo jedan glas, uz vječnu poruku: -Piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano“ - rekao je Jovičić.

Vuk je po svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću, podsjeća Jovičić, pored ostalog, najbolje na naš, vukovski jezik, preveo Stari zavjet.

- Naša najčuvenija spisateljica, koja je divna djela napisala na Vukovom jeziku, Vukovom i našom ćirilicom, govorila je da čuveni Tršićanin i jedan od najznamenitijih Srba svih vremena, osjetio i tako je i stvarao kroz život da je „jezik krvotok naroda“ - kaže Jovičić.

On ističe da slaveći i sjećajući se slavnoga Vuka, milimo, zapravo o sebi, o svojim sadašnjim i budućim naraštajima.

- Ponosni smo kako se čuva srpski jezik u našoj sredini i ćirilično pismo kao i kompletno naše kulturno i nacionalno blago. Ponosni smo što je naš Filip Višnjić, čuveni narodni pjesnik i guslar, davno nazvan „srpskim Homerom“, iz Gornje Trnove, bio blizak Vukov saradnik i saborac - dodao je Jovičić.

Izrazio je zadovoljstvo, kako kaže Jovičić, što su naša braća iz Loznice, još dok je trajao rat, na ovim prostorima, podigli veličanstven spomenik Filipu Višnjiću u Loznici, kod stare crkve, gdje se odvijao Boj na Loznici, u Prvom srpskom ustanku, o kom je Filip pjevao i guslao, a Vuk bilježio.

- Mi danas imamo odličnu saradnju sa ustanovama kulture iz Vukovog kraja, od Centra za kulturu koji nosi njegovo ime do Obrazovnog centra „Vuk Karadžić“ u  Tršiću, koji je, za društvene nauke, kao Petnica, kod Valjeva, za prirodne nauke.Tamo su vam vrata stalno otvorena, jer vlast u Srbiji i Loznici za nas širom drži otvorena vrata za saradnju - ocijenio je Jovičić.

- Draga djeco, čuvajmo zajedno naš jezik i naše pismo.To su naše svetinje, kako bismo, vazda, ma gdje bili i živjeli, znali ko smo, šta smo i odakle smo. Živi mi i zdravi bili na mnoga ljeta - poručio je Jovičić.


Za Semberija info - Mladen Vasilić