UMJETNIČKA KOLONIJA "UGLjEVIK 2022": ŽELjA DJELA STVARA :: Semberija INFO ::

 

UMJETNIČKA KOLONIJA "UGLjEVIK 2022": ŽELjA DJELA STVARA


Izložbom slika i skulptura u ugljevičkom Centru za kulturu "Filip Višnjić" završena je osma Umjetnička kolonija "Ugljevik".
Organizator kolonije je Centar za kulturu u saradnji sa Misijskim odborom Eparhije zvorničko-tuzlanske i opština Ugljevik kao pokrovitelj ove manifestacije kulture.
 
Direktor Centra za kulturu Nada Nikolić rekla je novinarima da je ovogodišnja kolonija imala sedam učesnika, akademskih likovnih umjetnika iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Republike Srpske.
 
"Djela nastala na ovoj koloniji su svijetli primjer da umjetnička djela ne moraju nastajati i bitisati u sjajnim ateljejima i u velikim gradovima, nego nastaju tamo gdje postoji velika želja i nadahnuće umjetnika", navela je Nikolićeva.
 
Prema njenim riječima, u okviru kolonije organizovana je likovna radionica, kao i radionica vajarstva za djecu od pet do 15 godina.
 
"Kod naših najmlađih vidjeli smo ogromnu radost stvaranja i ljubav za ovu vrstu izražavanja, a vjerujem da će neke od njih ovo podstaći da ostanu trajno na putu potrage za umjetničkim iskazom", ocijenila je Nikolićeva.
 
Stefan Ančevski, akademski umjetnik iz Sjeverne Makedonije, prvi put je boravio u Republici Srpskoj i kaže da su mu iskustva divna i da su umjetnici radili i družili se u odličnoj atmosferi.
 
Sva djela nastala na umjetničkoj koloniji ostaju u vlasništvu ugljevičkog Centra za kulturu.
 
Umjetnički direktor kolonije Predrag Vujević rekao je da je ovogodišnji odziv polaznika Škole slikanja i vajanja bio izuzetno dobar i da je osjetan napredak polaznika u odnosu na prethodne godine.
 
"Pored osnovog zadatka stvaranje u oblasti slikarstva i poboljšanja fundusa slika, bitan cilj ove kolonije je i približavanje umjetnosti mladima, koji kroz naše radionice postaju njeni konzumenti, a neki od njih i budući slikari i vajari", istakao je Vujević.
 
Umjetničku koloniju zatvorio je potpredsjednik Skupštine opštine Ugljevik Dragan Đokić.
 
Učesnici Umjetničke kolonije u Ugljeviku bili su Aleksa Pedović, Marija Čoban, Zvonko Pavličić, Stefan Ančevski, Vesna Vujičić, Srđan Ćeranić i Bratislav Heđeši.