OBILjEŽENO 255 GODINA OD ROĐENjA FILIPA VIŠNjIĆA :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽENO 255 GODINA OD ROĐENjA FILIPA VIŠNjIĆA


Foto
U Ugljeviku je danas obilježeno 255 godina od rođenja srpskog guslara i pjesnika Filipa Višnjića, čije je rodno mjesto ugljevičko selo Gornja Trnova.
 
U njegovom rodnom mjestu položeni su vijenci na spomen-obilježje, manifestacija je završena svečanom akademijom u ugljevičkom Centru za kulturu koji nosi ime ovog čuvenog guslara i pjesnika.
 
Arhijerejski namjesnik ugljevičko-janjski protojerej Aleksandar Tešić prenio je blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija i ukazao da se njegovanjem kulture i sjećanjem na velike ličnosti i događaje iz slavne iz srpske istorije pokazuje da srpski narod ima budućnost.
 
On je istakao da je samo snažna kultura garancija državi u utakmici među prosvjećenim narodima.
 
"Zato su veliki pjesnici i umjetnici od velike važnosti za jedno društvo i sjećanje na njih je naša sveta obaveza i dužnost", rekao je Tešić.
 
On je dodao da organizacijom manifestacije "Dani Filipa Višnjića" Ugljevik stiče jedan moralni prestiž i pozicionira sebe kao kulturnu prijestonicu ovog dijela Republike Srpske.


 
Potpredsjednik Skupštine opštine Ugljevik Dragan Đokić izrazio je zadovoljstvo jer se 255 godina od rođenja Filipa Višnjića održava u radosnoj vaskršnjoj sedmici uz  uvjerenje da će ovaj datum postati tradicija.
 
Đokić je zahvalio gostima koji su prisustvovali i  podržati ovu manifestaciju a to su Centar za kulturu “Vuk Karadžić” iz Loznice, Mjesna zajednica Višnjićevo iz opštine Šid,  Turistička organizacija grada Bijeljina, Turistička organizacija opštine Ugljevik, Udruženje guslara “Filip Višnjić” iz Bijeljine.
 
Umjetnički direktor ugljevičkog Centra za kulturu Predrag Vujević izrazio je zadovoljstvo jer se nakon 255 godina daje značaj Filipu Višnjiću u njegovom rodnom kraju.
 
"Izradom replike rodne kuće Filipa Višnjića u Gornjoj Trnovi namjera nam je da vežemo ovaj kraj sa rodnim krajem Vuka Karadžića, a upravo je on zapisivao Višnjiće pjesme. Želimo da taj potencijal razvoja kulturno-istorijskog turizma iz Tršića prenesemo u ugljevički kraj", rekao je Vujević.
 
Direktor Centra za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice Snežana Nešković Simić rekla je da je Vuk Karadžić sudbinski vezan za Filipa Višnjića.
 
"Pre 90 godina smo pokrenuli Vukov sabor koji i dan-danas traje, a tako treba posvetiti dane i Filipu Višnjiću, koji je zadužio srpski narod", rekla je Simićeva.
 
Ona je podsjetila da ugljevički i loznički centri za kulturu dugi niz godina sarađuju, a prije dvije godine je zvanično potpisan i memorandum o saradnji ovih ustanova.
 
"Mi smo kao ustanova na raspolaganju za svaku vrstu pomoći našim prijateljima iz Ugljevika", dodala je Simićeva.
 
Na svečanoj akademiji nastupili su dramski glumci iz Srbije Lepomir Ivković i Dušan Simić, koji su izveli predstavu "Dva vožda", a u programu je nastupao i guslar iz Bijeljine Vukan Đuka, kao i učenici Muzičke škole "Kornelije Stanković" i Etno-grupa "Tamjan" iz Ugljevika.
 
Organizatori ove manifestacije su Centar za kulturu "Filip Višnjić" i Turistička organizacija Ugljevika, a pokrovitelj opština Ugljevik.