VASILIJE PERIĆ - BRINEMO O SVAKOM NAŠEM ČOVJEKU I NjEGOVOJ PORODICI :: Semberija INFO ::

 

VASILIJE PERIĆ - BRINEMO O SVAKOM NAŠEM ČOVJEKU I NjEGOVOJ PORODICI


Foto
U središtu našeg djelovanja, kao i prethodnih godina, je svaki naš stanovnik. Čovjek je najbitniji dio naše brige i njegova porodica, kao cjelina.

Ovo poručuje načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, koji kaže da je, s razlogom, ponosan na ugljevičke porodice, a posebno zato jer su pod Majevicom sačuvane tradicionalne vrijednosti.

 

– Kod nas se građani pitaju kada je riječ o najvažnijim, ali i manjim infrastrukturnim i drugim poduhvatima. Mi smo dio tog stanovišta odavno, i zbog toga smo dobili velika priznanja. Kod nas nije fraza da se narod pita. Kao lokalna zajednica, mi smo njihova snaga i njihov motor koji će zajedno s njima da realizuje sve ideje. Uradili smo desetine kilometara asfaltiranih puteva, desetine kilometara vodovoda, urađeno je mnoštvo mostova, sređene su i opremljene škole, uređena su obdaništa, sređeni vodotokovi… Gdje god, i ma gdje god živjeli naši ljudi, oni su predmet našeg interesovanja, kao da žive u sjedištu Ugljevika – naglašava Perić.

Opština Ugljevik je prepoznatljiva kao jedna od najrazvijenijih opština u Srpskoj.

Opšti progres Ugljevika je kurs na kojem će se raditi u ovoj i svakoj drugoj godini, a stabilnim ovogodišnjim budžetom nastavljamo kontinuitet u radu, djelovanju i investiranju. Nama je najvažnije da je mnogo toga vrlo važnog urađeno do sada, a ovo su godine koje će, praktično, biti unapređenje već onoga što je učinjeno. Biće godine stvaranje boljih uslova za život naših ljudi, ali i ambijenta za veći razvoj privrede i poljoprivrede. To znači i otvaranje novih radnih mjesta, ali i mogućnost ostajanja i opstajanja na ovim našim prostorima. Ovo će biti vječiti zadatak lokalne samouprave dok sam ja na njenom čelu, sigurno.

Poznati ste i kao načelnik koji daje ogroman značaj ruralnim sredinama.

Podrška selima predstavlja očuvanje kulture i tradicije. U tom pravcu organizovaćemo veliki broj manifestacija, kao što su Međunarodni sajam šljive, voćnih rakija i meda, Festival domaće radinosti i mnoge druge manifestacije koje su usmjerene na očuvanje naše kulture i tradicije. Kod nas nema razlike između ruralne i urbane sredine, svi imaju približne uslove života.

Koji su vam ciljevi najprioritetniji?

Pronatalitetna politika, mladi, kultura i sport, neki su od naših najvažnijih ciljeva. Svako novorođeno dijete darujemo od 400 do 700 KM, imamo najnižu cijenu cjelodnevnog boravka djece u vrtiću, koja na mjesečnom nivou iznosi 95 KM. Besplatna je Škola sporta, plivanja i sezonske ulaznice na bazen za naše najmlađe sugrađane. Stimulišemo studente, đake, talente, sportiste i umjetnike, a oni će i dalje biti u prioritetu pažnje i podrške lokalne samouprave. Ugljevik je balkanska prestonica kada je riječ o festivalima muzike i harmonike. Zato je Ugljevik mjesto o kojem se sa poštovanjem govori u kulturnom svijetu, a naš dugoročni cilj je da sport bude potpuno besplatan za djecu, s ciljem psihofizičkog razvoja.

Šta je sa brigom o socijalno ugroženim stanovnicima i boračkoj populaciji?

Socijalni program, posebno u ovom teškom vremenu, neizostavan je kada je rad lokalne uprave u pitanju. Brinemo o našim najstarijim sugrađanima, nekad konkretnom pomoći, nekad pažnjom, a to će biti naš cilj i dalje. Vječita naša briga i pažnja okrenuta je porodicama poginulih, ratnim vojnim invalidima i ranjenim borcima Vojske Republike Srpske. Uprkos krizi, nastavićemo s programom izgradnje stambenih objekata za socijalno-ugrožene i višečlane porodice, koje su u stanju stambene potrebe.

Kako ćete dočekati Vaskrs?

U krugu svoje porodice, patrijarhalno, onako kako sam naučen od dječačkih dana. Ove godine razlog više za vaskršnje slavlje je i obaveza koju mi nameće moj unuk Jovan, koga sam nedavno dobio i kome se beskrajno radujem. On me još više obavezuje da sa još više pažnje vodim računa o svakom djetetu i svakom čovjeku naše opštine. Sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve, svim pravoslavnim vjernicima Ugljevika i Republike Srpske, građanima u dijaspori, čestitam Vaskrs, sa željom da Hristovo vaskrsenje ispuni radošću i blagostanjem sve naše porodice, tradicionalnim pozdravom Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse!

(Srpska Info)