OTVORENI “DANI HARMONIKE” U UGLjEVIKU: FESTIVAL OKUPIO VIŠE OD 200 TAKMIČARA :: Semberija INFO ::

 

OTVORENI “DANI HARMONIKE” U UGLjEVIKU: FESTIVAL OKUPIO VIŠE OD 200 TAKMIČARA


Foto
U Ugljeviku je večeras otvoren 14. Međunarodni festival "Dani harmonike" koji je okupio više od 200 takmičara u disciplinama solisti na harmonici i kamerni sastavi.

Organizator festivala je Udruženje umjetnika "Artist" i Muzička škola "Kornelije Stanković" iz Ugljevika, u saradnji sa Svjetskom konfederacijom akordeonista, uz podršku opštine Ugljevik i grada Bijeljina i pokroviteljstvo predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.



Direktor Osnovne muzičke škole “Kornelije Stanković” Slaviša Perić, u ime organizatora, rekao je da ovaj festival ima izuzetno visok rejting u svijetu.

-Svake godine sve je više takmičara a ove godine ih je iz 14 zemalja. Zahvaljujući “Danima harmonike” Republika Srpska je vidljivo ucrtana na kulturnoj mali svijeta-naveo je Perić.



On je rekao da će u okviru takmičarskog dijela biti održane kvalifikacije i izbor predstavnika BiH za Svjetski kup u Zofingenu u Švajcarskoj od 4. do 9. oktobra.

Perić je izrazio zadovoljstvo da će ovogodišnji festival posjetiti delegacija Svjetske asocijacije i zahvalio predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović kao i opštini Ugljevik i gradu Bijeljina na podršci.
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da festival ima istaknutu ulogu u Srpkoj obzirom da okuplja djecu, pedagoge i ljude koji su veliki talenti.

Cvijanovićeva je zahvalila svima koji su uložili u kulturu, dali podršku da se stvaraju mladi talenti.
-Jedan od tih mladih talenata je Đorđe Perić koji je na određen način Republiku Srpsku učinio vidljivijim mjestom na kulturnoj mapi širom svijeta-istakla je Cvijanovićeva i poželila sreću svim učesnicima.



Načelnik Ugljevika Vasilije Perić istakao je da su za opštinu Ugljevik, “Dani harmonike” najznačajnijia kulturna manifestacija te izrazio zadovoljstvo jer je prisutan četrnaestu godinu zaredom, od samog početka.

-Ugljevik je na ovaj način postao prepoznatljiv, ne samo na ovim prostorima nego i u svijetu. Zahvaljujući ovom festivalu Ugljevik i Bijeljina će biti domaćini 76. Svjetskog kupa harmonika 2023. godine-podsjetio je Perić i izrazio zahvalnost svima koji su dio ove kulturne manifestacije.

Predsjednik Svjetske asocijacije harmonikaša Mirko Patarini rekao je da je veoma srećan jer dolazi po drugi put u Ugljevik.

-Slaviša Perić je član Svjetske asocijacije harmonikaša a bio je i član žirija na prošlogodišnjem Svjetskom kupu u Minhenu a sljedeće godine zahvaljujući njemu Ugljevik i Bijeljina biće domaćini ove najveće svjetske smotre harmonike-rekao je Patarini.



Otvaranju festivala prisustvovao je i napriznatiji svjetski izvođač akademske harmonike Rus Jurij Šikin koji će održati koncert a svake godine je i član žirija.

Tokom četiri festivalska dana biće održani koncerti najvećih svjetskih virtuoza harmonike.
Svoje predstavnike na ovogodišnjem festivalu imaju Rusija, Italija, Austrija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Ukrajina, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, BiH.