DANAS DAN RUDARA :: Semberija INFO ::

 

DANAS DAN RUDARA


Danas se u Rudniku i termoelektrani Ugljevik obilježava Dan rudara, Sveta Velikomučenica Varvara.

​Ove godine rudarski praznik se obilježava skromno u skladu sa mjerama za suzbijanje pandemije korona virusa.

Na Rudniku ističu da će Plan proizvodnje uglja za 2021. Godinu od oko 1.790.000 tona biti ostvaren.

Takođe, ističu da je od 1978. godine, kada je otvoren PK,,Bogutovo Selo” do 2021. godine ukupno otkopano oko 314 miliona kubnih metara otkrivke i oko 57 miliona tona uglja.
 
Povodom obilježavanja Dana rudara, Rade Kosanović, rukovodilac radne jedinice Rudnik u Rudniku i termoelektrani Ugljevik naglašava da je bilo teško raditi u uslovima izazvanim pandemijom KOVID-19 i u složenim tehničko - tehnološkim uslovima ostvariti proizvodnju koja bi omogućila nesmetan rad Termoelektrane.

-U toku ove godine nastavljena je obnova rudarske mehanizacije i postrojenja. Nabavili smo tri buldozera i jedan bager, zapremine kašike devet kubika“, rekao je Kosanović.
 
U ovoj godini je realizovan dio rudarskih radova na otvaranju PK ,,Ugljevik Istok 1“.
 


-U narednom periodu uz podršku ERS i Vlade RS očekujemo značajne investicije u rudarsku mehanizaciju i postrojenja, kako bismo ostvarili planske zadatke, naročito kada se ima u vidu da je projektom definisani koeficijent otkrivke za oko 30% veći  u odnosu n aprethodni period“, rekaoje Dragiša Vidaković, izvršni direktor za proizvodnju uglja i razvoj rudnika.
 
Plan za 2022. godinu je: 9.530.000 kubnih metara otkrivke i 1.954.944 tone uglja, kao i nastavak radova na otvaranju PK ,,Ugljevik Istok 1”.
 
U nadi da će se od iduće godine Dan rudara tradicionalno proslavljati, kao što se to činilo prije korona pandemije , Rade Kosanović je svim zaposlenim u Rudniku ,,Ugljevik'', kao i svim rudarima u Republici Srpskoj, čestitao Dan rudara, Svetu Velikomučenicu Varvaru sa rudarskim pozdravom: SRETNO!