UGLjEVIK: OTVORENA IZLOŽBA MITRA SIMIKIĆA :: Semberija INFO ::

 

UGLjEVIK: OTVORENA IZLOŽBA MITRA SIMIKIĆA


U Centru za kulturu „Filip Višnjić“ u Ugljeviku sinoć je svečano otvorena izložba dokumentarne fotografije pod nazivom „Ugljevik“. Mitar Simikić je autor izložbe a inspiraciju je pronašao na prostorima Starog Ugljevika, nekadašnjeg središta opštine Ugljevik. Izložba „Ugljevik“ je nastala kao rezultat šest mjeseci intenzivnog fotografisanja. Prostor ugljevičkog Centra za kulturu je bio previše skromnih dimenzija da primi više Simikićevih fotografija, koje će, kako je autor naveo uskoro biti publikovane u formi foto-knjige.


Autora za navedeno područje veže porodična istorija obilježena sjećanjima na skladne porodične i komšijske odnose kao i prinudno preseljenje sa tog kraja. Razvoj društva i industrijalizacija nisu imali mnogo sluha sa pojedinačne ljudske sudbine. Posmatrač se, na svim Simikićevim fotografijama može osvjedočiti u realno, trenutno stanje na terenu, bez ikakvih dodavanja ili oduzimanja. 

-Svi moji projekti su nastali u okruženju u kojem sam odrastao i u kojem živim. Glavna ideja ovih fotografija polazi od mog djetinjstva gdje sam upoznao, slušao priče o tom duhu zajednice, o solidarnosti, pomaganju, o jednom sadržaju koji se danas, zbog ubrzanog života, nažalost gubi... Danas živimo takvim stilom života koji nam jednom rukom toliko toga daje a sa drugom rukom nebrojeno mnogo uzima. Neprestano istraživanje je osnova moje dokumentarističke fotografije. Tokom nastanka ovih fotografija fokusirao sam se na prazan prostor, koji je nekako prepoznatljiv za našu zemlju, sa namjerom da ga predstavim u jednom umjetničkom formatu. Na fotografijama je moguće uočiti i neke apstraktne kadrove, koji su ustvari slika mojih osjećanja koje sam doživio fotografišući te napuštene kuće i predjele. Dok sam fotografiao, imao sam osjećaj da život i dalje postoji u njima iako su ljudi davno otišli...“, rekao je na otvaranju izložbe njen autor, Mitar Simikić.

Mitar Simikić je dokumentarni fotograf. Osnovno i srednje obrazovanje je završio u Ugljeviku a Akademiju umjetnosti – Odsjek za grafički dizajn, u Bijeljini. Master studije - Smjer fotografija, završio je na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.