Ugljevik: Osveštana Spomen-soba, proslavljena slava boraca :: Semberija INFO ::

 

Ugljevik: Osveštana Spomen-soba, proslavljena slava boraca


Novosagrađena Spomen-soba poginulim borcima Vojske Republike Srpske iz Ugljevika osveštana je danas povodom slave Boračke organizacije ove podmajevičke opštine - Mitrovdana.

Spomen-soba se nalazi u Centru za kulturu "Filip Višnjić", gdje su porodice poginulih boraca, predstavnici lokalne Boračke organizacije, opštine Ugljevik, brojni demobilisani borci prisustvovali su lomljenju slavskog kolača.



Predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković poželio je srećnu slavu svim borcima i podsjetio da su za njen doček i postojanje Republike Srpske najzaslužniji poginuli borci.

"Danas uživamo u slobodi za koju su naši poginuli saborci položili svoje živote", naglasio je Marinković.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić naglasio je da su postradali junaci odmbrambeno-otadžbinskog rata učinili najviše što je moguće, a to je polaganje života za slobodu roda svoga i svoju Republiku Srpsku.

Perić je istakao da ova spomen-soba nije samo soba junacima koji su položili život za Republiku Srpsku i onih koji su dali svoj dio tijela i drugih boraca slobodara,  već svih građana ove podmajevičke opštine.

“Oni su bili, jesu i biće vazda dio nas, njihova borba je stvorila osnov za dostojan život svih nas, njihove podvige i žrtve poštujemo uvijek i na svakom mjestu, uključujući i ovo lijepo urađeno zdanje. Ovo mjesto sa ponosom možemo svakome da pokažemo”, rekao je Perić.

On je dodao da je ova Spomen-soba adresa i mjesto gdje se vidi kolika je velika žrtva za slobodu i Republiku Srpsku ali  i podsjećanje kako treba da se čuva i sloboda i Republika Srpska i gradi bolja budućnost.

“Hvala našoj paloj braći koji su branili svoja ognjišta, naše krajeve ali i odlazili gdje god je trebalo da stanu na branik našeg roda bez pitanja za cijenu, a cijena je bila i ostala najveća. Hvala njihovim divnim, časnim i za sva vremena poštovanim porodicama, hvala i svim ranjenim borcima i njihovim porodicama, a veliko hvala svim učesnicima odbrambeno-otadžbinskog rata”, rekao je Perić.

Govoreći o pitanju porodica palih boraca i ratnih vojnih invalida, Perić je rekao da je lokalna vlast za njih uvijek dostupna kao što je to do sada bilo u ovoj podmajevičkoj opštini.

“Uvijek se sa ponosom u svakom dijelu naše opštine sjećamo, i to redovno, svih naših palih rodoljuba, stradalnika, mučenika, kojima smo ovo spomen-obillježje podigli i kojima se za pokoj duše redovno molimo u hramovima, grobljima i kod spomen-obilježja", rekao je Perić.

Povodom krsne slave Boračke organizacije jutros je u ugljevičkom Hramu Svete Petke Paraskeve služena sveta liturgija, služen pomen, a položeni su i vijenci na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata koje se nalazi na gradskom trgu.


Za Semberija info - Mladen Vasilić