ĐOKIĆ SA RUKOVODSTVOM RiTE „UGLjEVIK“ :: Semberija INFO ::

 

ĐOKIĆ SA RUKOVODSTVOM RiTE „UGLjEVIK“


Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je sa rukovodstvom o poslovanju RiTE „Ugljevik“ i istakao da će Republika Srpska jačati svoj energetski sektor.

-Želimo da u narednom periodu povećamo obim investicija u sektor energetike u Republici Srpskoj, a plan je da gradimo nove vjetroelektrane, solarne elektrane, hidroelektrane. Važan nosilac tih poslova i investicione aktivnosti treba da bude „Elektroprivreda Republike Srpske“ i želimo da njoj damo najveću podršku za ostvarenje novih investicija“, izjavio je Đokić. On je rekao da je sa članovima Uprave RiTE razgovarao o realizaciji planova i izrazio uvjerenje da ovo preduzeće ima respektabilnih kadrova koji će biti u stanju da se suoče sa problemima i da iznesu teret velike reforme.

-Elektroprivreda Republike Srpske je u ozbiljnom procesu restrukturisanja koji se nastavlja u proizodnim preduzećima koji će biti posebno vidljiv u toku naredne godine i za to se moramo ubrzano pripremiti i uspješno ga završiti“, rekao je Đokić. Direktor RiTE Čedomir Stojanović, rekao je da su u dosadašnjem dijelu godine ostvarili planske rezultate proizvodnje električne energije od 1.075.000 megavat časova i proizvodnju uglja od preko 1.350.000 kubika i naglasio da su upoznali ministra Đokića o problemima u funkcionisanju i novim investicijama koje su u planu.
 

-To je izgradnja fabrike gipsa sa kineskom kompanijom  „BMB“, za šta imamo saglasnost Vlade Republike Srpske za potpisivanje ugovora i očekujemo da poslije 1. decembra potpišemo ugovor i krenemo u realizaciju projekta vrijednog 55 miliona evra koji će omogućiti zapošljavanje 90 radnika“, rekao je Stojanović i dodao da ovom proizvodnom preduzeću slijedi i restruktuiranje.

-Uprava RiTE  je spremna za to i očekujemo da restruktuiranje prođe u narednih godinu do dvije, čime će na neki način pojeftiniti proizvodnja električne energije i mi ćemo tome dati pun doprinos“, izjavio je Stojanović.