UGLjEVIK: SLAVA MANASTIRA SVETOG ALEKSANDRA NEVSKOG :: Semberija INFO ::

 

UGLjEVIK: SLAVA MANASTIRA SVETOG ALEKSANDRA NEVSKOG


Manastir svjedok istinske ljubavi dva bratska naroda - Srba i Rusa 

Manastir Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku proslavio je danas krsnu slavu, a u hram je donesena čestica moštiju ovog ruskog sveca povodom 800 godina od njegovog rođenja.

Starješina hrama protonamjesnik Srđan Vasiljević rekao je da je ovaj manastir svjedok istinske ljubavi dva bratska naroda - Srba i Rusa i da su podigli ruski vojnici u okviru mirovne misije.

On kaže da je veliki blagoslov ne samo za ovaj kraj, nego za sav srpski rod, da Sveti Aleksandar Nevski bude pokrovitelj, zaštitnik i molitvenik.

"Poslije ratnih dejstava, ovdje je bila baza ruskih pripadnika SFOR-a, oni su došli radi mira, pored toga su sagradili ovaj hram i dali nam blagoslov da Sveti Aleksandar Nevski priziva nebeski mir", rekao je Vasiljević.



Kum ovogodišnje slave bio je zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH Aleksej Kerestedžijanc, koji je podsjetio da su ruski i srpski narod od davnih vijekova do današnjeg dana uvijek bili zajedno i biće i dalje.

Program dvodnevnih svečanosti počeo je sinoć večernjim bogosluženjem, a nakon tog održana je akademija povodom 800 godina od rođenja Svetog Aleksandra Nevskog.

U programu su nastupili ansambl "Kosovski božuri" i Hor "Sveti Roman Slatkopojac" iz Petrovaradina.

Hram Svetog Aleksandra Nevskog podignut je za potrebe ruskih vojnika stacioniranih u Ugljeviku u okviru mirovne misije u BiH, nakon rata 1992-1995. godine.

Poslije njihovog odlaska na Kosovo 1999. godine, bogomolja je, po ukazu ruskog patrijarha Alekseja Drugog, pripala Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

Svetac, kom je posvećen manastir, poštovan je kao svetitelj među svim pravoslavnim narodima slovenskog porijekla, a crkve posvećene Nevskom nalaze se u Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj, Srbiji i u Republici Srpskoj.


Za Semberija info - Mladen Vasilić