Ugljevički mališani učesnici kampa “Nikola Tesla centra” na Gučevu uz podršku opštine :: Semberija INFO ::

 

Ugljevički mališani učesnici kampa “Nikola Tesla centra” na Gučevu uz podršku opštine


Djeca iz Ugljevika, njih 28, učesnici su kampa "Nikola Tesla centra" na Gučevu kod Loznice gdje učestvuju u edukativnoj nastavi, odnosno uče kroz igru,  koju je sufinansirala opština sa 7.000 KM.

Riječ je o sedmodnevnom kampu, čiji autor sistema učenja Ranko Rajović kaže da su tu djeca od pet do 12 godina.

Rajović je istakao da ovo nije klasično učenje, tu su djeca u pokretu od 8.00 do 21.00 čas, svaki dan kroz igru pređu do 20 kilometara u prirodi, jer posao djece je da misle i da se kreću.



On je pojasnio da njihov mozak radi kroz igru, te naveo primjer da djeca u Evropi, kada je riječ o obrazovanju, ne mogu duže od 15 minuta da čitaju, nemaju koncentraciju.

"Zato moramo da pokrećemo prirodne misaone procese", rekao je Rajović i napomenuo da je ključna vještina budućnosti razmišljanje, da od 10 najtraženijih zanimanja u svijetu devet nije postojalo prije 10 godine i zato je prioritet da se djeca uče da misle.

Mališane je danas posjetio načelnik Ugljevika Vasilije Perić, darovao ih voćem iz podmajevičkog kraja, te i izrazio zadovoljstvo što djeca mogu u divnom ambijentu i atmosferi da pohađaju NTC sistem učenja.



„Veoma je važno da djeca  kroz igru razvijaju svoje mentalne i fizičke mogućnosti a taj napredak ćemo osjetiti u budućem periodu, naših najmlađih“, rekao je Perić.

On je najavio dalju podršku lokalne uprave svim aktivnostima najmlađih sugrađana i zahvalio profesoru Rajoviću ali i treneru kampa iz Ugljevika Mladenu Stevenoviću koji je organizator Škola sporta i plivanja ali i NTC sistema učenja u Ugljeviku.

Trener kampa iz Ugljevika Mladen Stevenović rekao da je kamp na Gučevu idealno mjesto gdje djeca nauče da poštuju sebe i druge, svoje i tuđe vrijeme, pravila ponašanja, da pomažu jedni drugima i tako se uče timskom duhu, razvijanju samopouzdanje i stvaraju prijateljstva koja mogu trajati čitav život.

"Djeca su po cijeli dan u prirodi. Duga planinarenja, vježbe na poligonu samo su neke od aktivnosti svakog dana. Tu su i radionice sa autorima programa Rankom i Urošem, večernje čitanje priča dok djeca leže na travi i posmatraju zvijezde, zagonentne priče uz logorsku vatru", rekao je Stevanović.

Za Semberske novine - Mladen Vasilić