Osamnaesto tradicionalno paljenje lila u Donjoj Trnovi: Svetkovina mladosti u Donjoj Trnovi :: Semberija INFO ::

 

Osamnaesto tradicionalno paljenje lila u Donjoj Trnovi: Svetkovina mladosti u Donjoj Trnovi


Uoči krsne slave Crkve svetog Petra i Pavla u Donjoj Trnovi – Petrovdana, uz prisustvo načelnika opštine Ugljevik Vasilija Perića, narodnog poslanika Milutina Tasovca, odbornika i javnih radnika, u ovom naprednom pitomom podmajevičkom selu organizovan je parastos poginulim borcima proteklog Odbrambeno – otadžbinskog rata, kao znak sjećanja na hrabre srpske borce koji su svoje živote položili za Republiku Srpsku i za svoj rodni kraj.



 Nakon toga održan je prigodan kulturno – umjetnički program. Članovi Kulturno - umjetničkog društva Donja Trnova, pjesmom i igrom, obradovali su brojne posjetioce tradicionalne Osamnaeste manifestacije paljenja lila u Donjoj Trnovi.



Vlado Gligorević, sekretar Mjesne zajednice Donja Trnova podsjetio je da je prije osamnaest godina, na inicijativu Crkvenog odbora i pokojnog Stojana Jovića pokrenuta ova stvetkovina mladosti.

“Uoči sutrašnjeg Petrovdana, krsne slave naše crkve, ovdje se okupilo 165 učesnika sa lilama. Obezbijeđene su i 53  nagrade, 45 novčanih I osam robnih nagrada. Prigodna nagrada obezbijeđena je i za najbolju učenicu škole “Filip Višnjić” u Donjoj Trnovi, Jovanu Jovanović”, istakao je Vlado Gligorević. 


 
Običaj kod Srba da se za Petrovdan na ispred kuća i trgovima pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje, zadržao se tako do današnjih dana.
 
Sačuvano je narodno vjerovanje da će te buktinje, koje obično nose djeca, donijeti zdravlje i blagostanje u svakom domaćinstvu.

Semberija info - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević