VLADIKA FOTIJE: OBOŽENjE LIČNOSTI - CILj HRIŠĆANSKOG ŽIVOTA :: Semberija INFO ::

 

VLADIKA FOTIJE: OBOŽENjE LIČNOSTI - CILj HRIŠĆANSKOG ŽIVOTA


"Pričešće i sjedinjenje sa Gospodom je dostizanje, kako su sveti oci govorili, oboženja ličnosti naših trudova, naših vrlina, ljudskih i hrišćanskih, kao i nas kao pojedinaca i čitavog našeg naroda", poručio je episkop Fotije u besjedi nakon Svete liturgije u Hramu posvećenom Svetim apostolima Petru i Pavlu u Donjoj Trnovi kod Ugljevika.

Episkop Fotije je na bratskom susretu sveštenstva Arhijerejskog namjesništva ugljevičko-janjskog Eparhije zvorničko-tuzlanske istakao da se oboženje ličnosti može vidjeti na svetim ljudima.

"Upravo na svetim ljudima se vidi šta je smisao naše vjere, da se dostigne oboženje ličnosti", rekao je vladika Fotije.

Episkop je napomenuo da su krajnji plodovi vjere pravoslavne - ohristovljene ličnosti kao što su Sveti Sava, Sveti vladika Nikolaj i mnogi drugi svetitelji i pozvao vjernike da taj ideal imaju pred sobom.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, koji je potpredsjednik Eparhijskog upravnog odbora, prisustvovao je  liturgiji.

Perić je u izjavi za medije  istakao da je saradnja opštine Ugljevik  sa Srpskom pravoslavnom crkvom uvijek bila na visokom nivou i da će je ubuduće jačati.

"Srpska pravoslavna crkva nas je sačuvala i održala u najtežim trenucima, a u Donjoj Trnovi smo u proteklom periodu pomagali parohiju i u ovom kraju smo gradili hramove", rekao je Perić.

Nakon Svete liturgije održan je radni sastanak Arhijerejskog namjesništva ugljevičko-janjskog sa episkopom Eparhije zvorničko—tuzlanske Fotijem.

​Semberija info