U UGLjEVIKU OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA POSVEĆENA PATRIJARHU IRINEJU :: Semberija INFO ::

 

U UGLjEVIKU OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA POSVEĆENA PATRIJARHU IRINEJU


Izložba fotografija posvećena uspomeni na patrijarha srpskog Irineja svečano je otvorena u Centru za kulturu "Filip Višnjić" u Ugljeviku i trajaće do 14. januara.

Izložbu je priredio paroh ugljevički, protojerej-stavrofor Milan Topić, a fotografijama su prikazani bitni događaji iz života patrijarha Irineja.



Topić je istakao da je izložba "mali biser u brojanici za pokoj duše blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja".

"Na četrdeseti dan od upokojenja patrijarha srpskog Irineja odlučili smo da podsjetimo srpski narod na čovjeka kojeg smo imali, prvojerarha naše Svete Crkve, na njegova djela koja je učinio za našu Crkvu i srpski narod, čovjeka blage naravi, stamena u vjeri, koji je radio sve što je dobro kako bi ljudi bili bolji", rekao je Topić novinarima.



On je podsjetio da je patrijarh srpski Irinej u ovoj godini obilježio tri jubileja, 60 godina od monašenja, 45 godina od hirotonije za episkopa moravičkog i 10 godina kako je izabran za patrijarha.

Izložbu je, sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, otvorio arhijerejski namjesnik ugljevičko-janjski protojerej Aleksandar Tešić, koji je istakao da su skromnost, mudrost, požrtvovanost, istrajnost, razboritost, posvećenost Bogu i narodu bile životne odlike patrijarha Irineja.

"Na tronu Svetog Save proveo je deceniju, ostavljajući iza sebe neizbrisiv trag i ogromno duhovno nasljeđe, njegova mirna ruka čvrsto je držala kormilo Srpske pravoslavne crkve gledajući neprestano da vodi brigu o Crkvi, državi, Bogu i narodu, o Prizrenu svom i o Kosovu i Metohiji", rekao je Tešić.

Izložbi je prisustvovao i načelnik Ugljevika Vasilije Perić, koji je izrazio zadovoljstvo zbog toga što podmajevička opština i na ovaj način iskazuje poštovanje prema blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju.



"Služio je dugo našoj Svetoj Crkvi i vjernicima, sa velikom ljubavlju, cijelu deceniju je stabilno i mudro upravljao Srpskom pravoslavnom crkvom, na radost svih vjernika", rekao je Perić.

Direktor Centra za kulturu "Filip Višnjić" Predrag Vujević rekao je da se izložbom fotografija koje govore o životu patrijarha Irineja završava ovogodišnja sezona ove ustanove kulture u Ugljeviku.

"Blaženopočivši patrijarh srpski Irinej bio je u veoma interesantnom periodu srpskog naroda na tronu Svetog Save i zdušno se zalagao za očuvanje srpskog Kosova i svetinja, te se kroz njegovu biografiju može oslikati istorija srpskog naroda puna borbe za opstanak, tokom koje je patrijarh pozivao na jedinstvo i slogu srpskog naroda", rekao je Vujević.



Izložbu su organizovali Crkvena opština Ugljevik, Svetosavska omladinska zajednica Ugljevika, Kolo srpskih sestara "Sveta Marija Magdalina" i Centar za kulturu "Filip Višnjić".

Patrijarh Irinej preminuo je 20. novembra u 91. godini od posljedica virusa korona.

​Opština Ugljevik