SAVČIĆ I PERIĆ POSJETILI SPOMEN-SOBU :: Semberija INFO ::

 

SAVČIĆ I PERIĆ POSJETILI SPOMEN-SOBU


Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić posjetili su u ovoj lokalnoj zajednici spomen-sobu posvećenu poginulim borcima Vojske Republike Srpske, koja je u završnoj fazi izgradnje.

Savčić, koji se sastao i sa predstavnicima lokalne Boračke organizacije, istakao je da, kada bi imao moć da uređuje odnose u Republici Srpskoj po pitanju saradnje boračke organizacije i lokalne vlasti, onda bi prepisao model Ugljevika.

"Ovdje, u ugljevičkom Centru za kulturu, spomen-soba naših poginulih saboraca je našla mjesto, što je posebno zadovoljstvo svih nas", rekao je Savčić novinarima.

On je izrazio zadovoljstvo stanjem u Boračkoj organizaciji Ugljevik, nivoom, sadržajem i vrstom brige koja se poklanja demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih u ovoj podmajevičkoj opštini.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić rekao je da su poginuli borci, koji su dali svoje živote za opstanak srpskog naroda i odbranu Republike Srpske, najzaslužniji za slobodu u kojoj žive sadašnje generacije.

"Sigurno je da srpski narod ne bi živio u slobodi da nije bilo onih koji su devedesetih godina prošlog vijeka, na poziv rukovodstva Srpske, stali u zaštitu svog naroda. Zato se moramo odužiti svim poginulim borcima i njihovim potomcima", naveo je Perić.

Perić je naglasio da je srpski narod uspio jer je stvorena Republika Srpska, a da je opština Ugljevik učinila mnogo toga kada je riječ o boračkoj populaciji i njihovim potomcima.

"Riješili smo stambena pitanja porodica poginulih boraca, invalida rata i u toku je rješavanje stambenog pitanja boraca proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata. Uvijek u skladu sa svojim mogućnostima pomažemo ovu populaciju", rekao je Perić.

On je naglasio da je dužnost i obaveza da svi budu vredniji i marljiviji, da se pokaže više rada i truda kako bi cjelokupan srpski narod mogao da živi u boljim uslovima.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković rekao je da je spomen-soba posvećena poginulim borcima i svima koji su bili pripadnici Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske.

"Ovdje se nalaze slike poginulih boraca, eksponati oružja koje su pripadnici naše brigade zarobili od neprijatelja, te ratne fotografije, ali i novinski članci koje je Prva majevička brigada izdavala, a to su `Glas Srpske`, `Štit`", rekao je Marinković.

Marinković je naveo da je iz opštine Ugljevik poginuo 301 borac, a u spomen-sobi su 304 imena jer su se dvije porodice poginulih boraca doselile u ovu opštinu, te istakao da se u spomen-sobi nalazi i slika pilota Vojske Jugoslavije Zorana Radosavljevića, koji je, braneći svoju zemlju od NATO agresora 1999. godine, poginuo iznad područja opštine Ugljevik.

Nakon obilaska spomen-sobe, Savčić i Perić posjetili su i spomenik u izgradnji poginulim borcima, koji će biti podignut u porti Hrama Svetih vračeva Kozme i Damjana u ugljevičkoj mjesnoj zajednici Sjever.


Spomen-soba poginulim borcima Ugljevika trebala je da bude osveštana i otvorena u okviru slavskih svečanosti opštine Ugljevik, ali je zbog epidemije virusa korona taj događaj odgođen. 

Semberija info