SIMBOL BRATSKE LjUBAVI: SRBI U UGLjEVIKU CRKVU KOJU SU IM RUSI OSTAVILI ŠIRE U MANASTIR :: Semberija INFO ::

 

SIMBOL BRATSKE LjUBAVI: SRBI U UGLjEVIKU CRKVU KOJU SU IM RUSI OSTAVILI ŠIRE U MANASTIR


Episkop zvorničko-tuzlanski, Fotije, sa načelnikom Ugljevika, Vasilijem Perićem i rukovodstvom Rudnika i TE „Ugljevik“, nedavno je posjetio manastir Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku, čiji je kompleks u izgradnji.

Ruski hram Svetog Aleksandra Nevskog sagradili su ruski vojnici iz sastava međunarodnih vojnih snaga SFOR, koji su bili u mirovnoj misiji u Ugljeviku od 1996. do 2000. godine.

-Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve blagoslovio je da ovaj hram bude manastir zbog značaja koje ima, kao mjesto srpsko-ruskog prijateljstva -rekao je vladika Fotije.

-Razgovarali smo sa načelnikom Ugljevika i rukovodstsvom RiTE „Ugljevik“ da nam pomognu oko obnove manastira, uređenja porte i još oko nekih radova unutar konaka, da bi jednog dana mogao da živi monah i da to bude mesto stalne molitve-dodao je Vladika.

Episkop Fotije smatra da je za svako radovanje i poštovanje, „ jer će ovaj manastir biti mjesto susretanja pravoslavnih Srba i Rusa“.

-Na nekim mjestima se podižu spomenici i druga znamenja a mi želimo da ovaj manastir bude mjesto rusko-srpskog prijateljstva. Manastrir nas najdublje povezuje, molitva, pokajanje i druge svete tajne naše Pravoslavne crkve ističe episkop zvorničko – tuzlanski.

Načelnik Ugljevik Vasilije Perić kaže da je za sve, u ovom delu RS, „ zadovoljstvo jer je manastir značajno istorijsko mjesto koga su izgradili ruski vojnici koji su čuvali mir posle odbramenog rata“.
 

-Narod Ugljevika je zahvalan, ruskim oružanim snagama koji su odmah posle ratnih sukoba bili ovdje i čuvali mir. Ovo mjesto je mjesto duhovnosti srpskog naroda, ali i mjesto prijateljstva srpskog i ruskog naroda i zato treba da posvetimo pažnju daljoj izradnji manastira i proširenju porte - rekao je Perić koji je i zamenik predsednika Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske.

-Zahvalni smo episkopu Fotiju, koji je uložio napor da bi manastir bio sagrađen-dodao je Perić.

Direktor RITE Ugljevik Čedomir Stojanović rekao je da će ovaj privredni gigant pomoći dalju izgradnju manastira.

- Poklonićemo i dio zemljišta koji je u posjedu naše firme a upravo je ona najveći dobrotvor za igradnju manastira, i tako ćemo se i u narednom periodu odnositi prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi-rekao je Stojanović.