UGLjEVIK: BORCI I NAČELNIK OPŠTINE OSUDILI HAPŠENjE IVANA ĐURIĆA :: Semberija INFO ::

 

UGLjEVIK: BORCI I NAČELNIK OPŠTINE OSUDILI HAPŠENjE IVANA ĐURIĆA


Predsjednik ugljevičke Boračke organizacije Jovan Marinković osudio je hapšenje Ivana Đurića iz ovog mjesta zbog navodnih ratnih zločina počinjenih u Brčkom 1992. godine, ističući da je Đurić časno obavljao svoje zadatke kao pripadnik Vojne policije i da boračka organizacija nema saznanja da je u toku rata boravio u Brčkom.
 
"Đurića poznajemo kao dobrog domaćina, skromnog i porodičnog čovjeka, vrijednog i dobrog radnika. Takvom građaninu se ne dolazi u ranim jutarnjim časovima prepadajući njegovu porodicu. I on sam je bio iznenađen jer nikada nije pozivan na bilo kakve razgovore ili saslušanja o ratnim zločinima", rekao je Marinković novinarima.
 
On napominje da se u posljednje vrijeme vrši represija nad borcima Vojske Republike Srpske /VRS/ iz Ugljevika i podsjeća da ih je nekoliko već hapšeno, a oni su samo časno branili Republiku Srpsku i svoja ognjišta.
 
"Jedini zločin koji se desio na području opštine Ugljevik jeste u Mezgraji 13. septembra 1994. godine kada su muslimanski zločinci upali u mirno srpsko selo i ubili troje staraca, od kojih je jedan bio slijep, ranili jednu ženu i ubili više vojnika VRS te zapalili više kuća i za taj zločin do dana današnjeg niko nije odgovarao", naglasio je Marinković.
 
Načelnik Ugljevika Vasilije Perić osudio je hapšenje uzornog građanina i podsjetio da je i prije nekoliko sedmica uhapšen major VRS Ratko Đurković iz ove opštine zbog navodnih ratnih zločina.
 
"Dolazeći u 6.00 sati ujutru uglednim građanima nije primjereno u ovom vremenu ako imamo u vidu da je od građanskog rata prošlo toliko godina, i to je u najmanju ruku čudno. Začuđujuće je ponašanje onih koje takve stvari čine, apsolutno bespotrebno", rekao je Perić novinarima.
 
On je dodao da Đurić potiče iz uzorne porodice čija su djeca dobri studenti i uzorni građani.
 
"Đurić se na primjeren način stavio u odbranu srpskog naroda na ovim prostorima, a Ugljevičani nisu činili ratne zločine nego su samo branili svoju teritoriju", poručio je Perić i napomenuo da pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ ovakvim hapšenjem izazivaju dodatnu nervozu kod stanovnika ove opštine.
 
Pripadnici Sipe uhapsili su jutros u Ugljeviku Ivana Đurića /49/, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine počinjene u Brčkom 1992. godine.