VASILIJE PERIĆ DOBITNIK ORDENA SVETI KNEZ :: Semberija INFO ::

 

VASILIJE PERIĆ DOBITNIK ORDENA SVETI KNEZ


Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić dobitnik je ordena „Sveti knez“, jedno od najvećih odličja Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika /SKANU/ , u okviru velike naučne, kulturne i umetničke svetkovine „Vidovdanska loza“, koja je juče održana u  Kragujevcu, navodi se u saopštenju informativne Službe opštine Ugljevik.

Orden će Periću biti uručen u okviru obilježavanja slavskih svečanosti opštine Ugljevik-Svete Petke Paraskeve, najavljeno je iz ove službe.

Uzvišeno priznanje pripalo je Vasiliju Periću, koji je na čelu opštine Ugljevik dvije decenije, za njegovanje srpske kulturne i nacionalne baštine, doprinos u radu na mjestu zamjenika predsjednika Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske, kao i za sveukupni progres tog dijela Republike Srspke, gdje je prosječna plata više od 1.200 KM.

Perić je, prema riječima predsednika Naučnog vijeća SKANU,  akademika profesora Mirka Kerkeza, u posljednje dvije decenije, koliko je na čelu Ugljevika, zaslužan što je ona postala jedna od najrazvijenih opština, po svim kriterijumina, ne samo u Republici Srpskoj  i BiH, nego i istinski primjer i uzor drugima.

„Veliku pažnju Perić je posvetio kulturi, pa je za njegovo doba rukovođenja lokalnom samouopravom Ugljevik dobio velelepan Centar za kulturu „Filip Višnjić“, koji sa preko 50 programa godišnje, godinama već, u sijenku baca mnogo veće gradove“, rekao je Kerkez.

U saopštenju se navodi da je Kerkez rekao da su pod Perićevim vođstvom u toku pripreme za podizanje spomenika kralju Aleksandru Karađorđeviću Ujedinitelju, koji su ugljevičani podigli davne 1936. godine, a  fašisti srušili 1941. godine.

„Perić rukovodi opštinom koja ima prosjek plata oko 1200 KM, ali se jednako vodi briga o privredi i poljoprivredi,  otvaraju nova radna mesta, grade putevi, vodovod i druga infrastuktura kako bi život u selima bio kao u gradu, čime daje veliki doprinos  borbi protiv „bele kuge“, pošasti naših dana,a ovo je prva opština koja je skućila sve porodice palih boraca u minulom radu, koji su dali najveći doprinos za izvojevanu slobodu i izgrađenu Republiku Srpsku", ističe akademik Kerkez.

Opština Ugljevik