LOPARE: NAJSTARIJA MAJEVIČKA BOGOMOLjA U PUNOM SJAJU :: Semberija INFO ::

 

LOPARE: NAJSTARIJA MAJEVIČKA BOGOMOLjA U PUNOM SJAJU


U jednoj od najstarijih crkava na Majevici, u Gornjem Mačkovcu, kod Lopara, posvećenoj Svetom Sisoju, koja je nakon skoro osam decenija obnovljena prema sjećanju mještana, Vaskrs će biti obilježen na treći dan ovog najradosnijeg praznika, u utorak.

"Od pretprošle godine ponovo odjekuju zvona na ovoj crkvi, koja je, prema predanju, prvobitno sagrađena u 17. vijeku, a ustaše su je spalile uoči Male Gospojine, 1941. godine", navodi za Srnu starješina otac Dragomir Lazarević.

Otac Drago, kako ga vjernici od milja zovu, napominje da je dokaz o istoriji crkve - sveštenički pojas na kome je pisalo da je iz 17. vijeka, kao i činjenica da su pronađene i posude koje su iz 17. vijeka.

On kaže da je ponovna gradnja ove crkve u Mačkovcu počela 2012. a da je hram završen pretprošle godine.

Protojerej stavrofor Dragomir Lazarević navodi da prvi pisani podaci o ovoj crkvi potiču iz 1843. godine, te da je dozvolu za gradnju dao sultan Abdul Medžid Prvi, a posebnu zaslugu imali su jablanički knez Stevan Narandžić i trgovačke porodice iz Tuzle Bobar i Rajić.

Crkva je građena riječnim kamenom, a pokrivena hrastovom daskom, i imala je šest prozora i jedno zvono.

"Predanje kaže da se jablanički beg protivio izgradnji crkve, jer je tvrdio da čim zazvoni zvono na ovoj crkvi - bega neće više biti. To se i obistinilo jer nakon izgradnje crkve i njegove smrti u ovom kraju više nije biran beg", kaže otac Dragomir.

Obnova ove svetinje započeta je 2012. godine. Fotografiju nisu imali, ali hram je napravljen po sjećanju mještana, baš onako kako je izgledala stara crkva.

"Ispred crkve smo ugradili stari amvon, Bogorodičino kolo koje se nalazi ispred oltara i na kojem stoje sveštenici kada obavljaju službe, a koji smo našli kada smo čistili zgarište.

Imamo ploču sa osnovnim podacima o gradnji crkve. Na istočnoj strani oltara imamo i grobnicu u kojoj je 1853. godine sahranjen sveštenik Mikajlo iz Mačkovca", kaže otac Dragomir.

U ponovnu izgranju hrama bili su uključeni mještani, pomagali su u građevinskim radovima, prikupljali kamen po kamen, davali donacije...Opština Lopare je dala značajan doprinos izgradnji crkve, izdvajanjem finansijskih sredstava za njenu obnovu, nabavkom građevinskog materijala, asfaltiranjem puta do crkve... Bila je i ovaj put uz svoj narod gradeći ovu, jednu od najljepših svetinja na Majevici.

Veliki broj mještana Mačkovca radi u inostranstvu, ali ih to ne sprečava da dolaze u zavičaj. Okupljaju se kod ove svetinje i za slavu hrama Svetog Sisoja i molitvi koju obilježavaju prve nedjelje poslije Spasovdana.

Otac Dragomir napominje da će ove godine na treći dan Vaskrsa u hramu biti služena liturgija, a vjernicima prenesene poruke Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja i vladike zvorničko-tuzlanskog Fotija.

"Svake godine okupljamo se kako bismo proslavili vaskrsenje Gospodnje", navodi on i napominje da će, vjerovatno, ove godine mnogi izostati, jer su ostali u zemljama u kojima decenijama žive i rade, pa ih pandemija virusa sprečava da dođu u rodni kraj.

Srna / Opština Lopare