LOPARE: NOVI UGOVORI ZA IZGRADNjU KUĆA :: Semberija INFO ::

 

LOPARE: NOVI UGOVORI ZA IZGRADNjU KUĆA


Opština Lopare potpisala je ugovore sa još šest korisnika programa oporavka od poplava, a koji je finansiran sredstvima EU u saradnji sa Vladom Republike Srpske i Vladom Federacije BiH.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da je potpisivanjem ovih šest ugovora nastavljena realizacija izgradnje preostalih 40 kuća i popravka 15 kuća za oštećene u klizištima, te podsjetio da je do sada izgrađeno 48 stambenih objekata.

On je istakao da je ovo jedanaesti ugovor u ovoj godini i da se opština obavezala na učešće od po 5.000 KM, te izgradnju potrebne infrastrukture za svaku od kuća, kao i obezbjeđivanje placa za one koji nemaju svoj plac na sigurnom terenu.


Jedan od potpisnika ugovora je Risto Maksimović iz Jablanice, kome je klizište oštetilo kuću.

„Zahvaljujući opštini Lopare i donatoru pravimo novu kuću i nadamo se skorom useljenju“, rekao je Maksimović.
„Ovo puno znači jer je kuća u kojoj živim sa porodicom uništena mnogo“, dodao je Vlado Prelić iz Labucke, jedan od korisnika.

Tokom elementarnih nepogoda koje su zadesile opštinu Lopare od 2014. do 2016. godine oštećeno je ukupno 410 stambenih objekata čija je šteta procijenjena na 17.057.077 KM.
Ukupno 355 stambenih objekata oštećeno je u klizištima, a 55 u poplavama.
Program oporavka od poplava realizuje Razvojni program UN u BiH u saradnji sa Međunarodnom agencijom za migracije i partnerskim opštinama i gradovima.