MALI ČESI, JEVREJI I MAĐARI NAJBOLjI U LOPARAMA :: Semberija INFO ::

 

MALI ČESI, JEVREJI I MAĐARI NAJBOLjI U LOPARAMA


Lopare su pretposlednjeg dana novembra bile mjesto na kojem su se u okviru jubilarnog 10. Regionalnog takmičenja „Upoznajmo se - nacionalne manjine u BiH“, preplitali tradicija, kultura, gastronomija i istorija nacionalnih manjina u BiH u izvođenju učenika osnovnih škola sa područja Grada Bijeljina i opština Ugljevik i Lopare.

Osnovci su na sceni loparskog Centra za kulturu igrokazima predstavili svoje igrokaze, na kvizu je provjeravano njihovo znanje o manjinama, a već nekoliko godina gastronomska prezentacija sa degustacijom je obavezan dio Regionalnog takmičenja.
 

Na ovogodišnjem takmičenju rusku nacionalnu manjinu su predstavili učenici OŠ „Vuk Karadžić“ Bijeljina, OŠ „Meša Selimović“ iz Janje predstavila je Slovake, Crnogorce su predstavili učenici OŠ „Stevan Nemanja“ iz Dragaljevca, Poljaci su bili učenici iz OŠ „Petar Kočić“ iz Broca, OŠ „Ćirilo i Metodije“ iz Glavičica predstavila je romske običaje, a Rusine učenici OŠ „Sveti Sava“ iz Lopara. Na desetom takmičenju o manjinama, za rumunsku tradiciju bili su zaduženi osnovci iz OŠ „Sveti Sava“ iz Crnjelova, za slovenačku OŠ „Dositej Obradović“ iz Suvog Polja, a za ukrajinsku OŠ „Petar Petrović Njegoš“ iz Velike Obarske. Italijanske, njemačke, češke i mađarske boje nosili su učenici osnovnih škola „Vuk Karadžić“ iz Zabrđa, „Sveti Sava“ iz Bijeljine, „Knez Ivo od Semberije“ iz Bijeljine i „Jovan Dučić“ iz Koraja. Jevreji su za ovu priliku bili učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Bijeljine, Makedonci su imali dvije ekipe - učenike OŠ „Dvorovi“ iz Dvorova i OŠ „Filip Višnjić“ iz Donje Trnove, a albanske običaje su izveli osnovci iz škole „Veljko Čubrilović“ iz Priboja.

- Djeca su bila sjajna i vidi se da su se sa svojim nastavnicima odlično pripremili za takmičenje. Ovo je pravi način da se djeca, koji će sutra biti odrasli ljudi, kroz učenje, ali i zabavu, upoznaju sa tradicijama pripadnika nacionalnih manjina koji žive zajedno sa ostalim narodima u Republici Srpskoj – ocijenio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.
 

Domaćin ovogodišnjeg takmičenja bio je načelnik opštine Lopare Rado Savić koji je izrazio očekivanje da će ovo takmičenje zaživjeti i u drugim regijama Srpske, jer okuplja djecu i mlade da se uče toleranciji i suživotu.

Po ocjeni žirija, titulu najbolje ekipe odbranili su učenici  OŠ „Knez Ivo od Semberije" koji su ovog puta predstavili češku nacionalnu manjinu, drugo mjesto učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Bijeljine koji su se za ovu priliku pojavili u ulozi jevrejske nacionalne manjine, a osnovci iz istoimene škole iz Koraja su bili treći, igrajući u ulozi pripadnika mađarske nacionalne manjine.
 

Na početku istorije ovog Takmičenja 2010. godine, osamnaest direktora škola iz opština Bijeljina, Ugljevik i Lopare dogovorili su se da, u saradnji sa Kancelarijom OEBS u Bijeljini, za učenike osmih razreda organizuju školska takmičenja/kvizove koji bi se bazirali na sadržajima udžbenika o nacionalnim manjinama u BiH. Ova ideja se ubrzo proširila i, dopunjena kreativnim elementima, prerasla je u regionalno takmičenje učenika na kojem svaka škola predstavlja jednu nacionalnu manjinu. Načelnici opština Bijeljina, Ugljevik i Lopare su podržali ovu ideju i zajedno sa predsjednikom Regionalnog Aktiva direktora osnovnih škola 2012. godine, potpisali Protokol o saradnji u promovisanju kulture nacionalnih manjina u BiH, čime su ove tri lokalne zajednice i 18 osnovnih škola preuzeli na sebe organizaciju ovog takmičenja, jedinstvenog u Republici Srpskoj i BiH.