ŽELIMIR NEŠKOVIĆ, DELEGAT U DOMU NARODA PS BIH :: Semberija INFO ::

 

ŽELIMIR NEŠKOVIĆ, DELEGAT U DOMU NARODA PS BIH


Na Opštim izborima, održanim drugog oktobra prošle godine, Želimir Nešković je u Izbornoj  jedinici 6 dobio 7.877 glasova na listi Srpske demokratske stranke za Narodnu skupštinu Republike Srpske. Potom je, kao prijedlog matične stranke, na sjednici NS RS, održanoj prvog decembra 2022. godine u Banjaluci, izabran za člana Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH gdje je, konstituirajućom sjednicom, 16. februara ove godine, zvanično preuzeo dužnost.
 
-Znamo da je parlament BiH dvodomni parlament gdje je Dom naroda taj viši, gornji dom državne skupštine koji je formiran tako da njegovi članovi, delegati predstavljaju tri konstitutivna naroda. Podsjetiću da donji, Predstavnički dom parlamenta BiH predstavlja volju građana, odnosno državljana BiH. Dom naroda BiH čini 15 delegata, po tri iz sva tri konstitutivna naroda. Ja sam dio kluba srpskog naroda u kojem, po stranačkoj pripadnosti četiri delegata dolaze iz SNSD-a i jedan, odnosno moja malenkost, iz SDS. Zaduženje nas pet u DN PS BiH jeste da štitimo interese svog naroda i Republike Srpske u onom kapacitetu koji joj Dejtonski mirovni sporazum garantuje. To je zadatak mene kao delegata Doma naroda BiH koji se u potupnosti poklapa sa mojim političkim uvjerenjem i dosadašnjim političkim djelovanjem“, izjavio je Želimir Nešković za „Semberija info“, ističući da, kada su u pitanju opšte nacionalne teme, postoji jednoglasje u klubu srpskog naroda Doma naroda BiH, dok se oko partikularnih političkih ciljeva delegati vode interesima matičnih partija.
 
U aktuelnim političkim odnosima na nivou BiH, Srpska demokratska stranka nalazi se u opoziciji. Međutim, takva situacija Neškoviću nije predstavljala preveliki problem u djelovanju. Kvalitetnim prijedlozima za poboljšanje zakonodavnog okvira BiH trudi se olakšati život i srpskog i drugih naroda koji žive u BiH. Primjera radi, dva puta je podržavao inicijative za izmjenu Zakona o porezu na dodatnu vrijednost koje su u Predstavničkom domu pokrenule njegove kolege iz SDS-a. Prvi put, inicijativa se odnosila na ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjeme i sadni materijal dok je druga išla u pravcu povećanja praga za ulazak u sistem PDV-a sa dosadašnjih 50 hiljada na stotinu hiljada konvertibilnih maraka, kao i da se mjesečni izvještaji poreskih obveznika, umjesto do 10-og u mjesecu Upravi za indirektno oporezivanje dostavljaju posljednjeg dana u mjesecu.
 
Nažalost, obje inicijative nisu dobile potrebnu većinu glasova delegata što, prema riječima Želimira Neškovića, znači samo da je izgubljena jedna politička bitka i da se nastavlja njegov rad u pravcu donošenja što boljih zakonskih rješenja u Domu naroda BiH.
 
Iako je u savremenim političkim relacijama neuobičajeno, posebno kada su u pitanju male lokalne zajednice, Želimir Nešković je i nakon izbora u državni parlament ostao vjeran Loparama. Nasuprot životu delegata u Sarajevu odlučio se da ostane sa porodicom živjeti u Loparama i raditi u tamošnjem Domu zdravlja „Dr Rosa Hadživuković“.
 
-Lopare doživljavam onako kako se rodni kraj mora doživljavati. Cijeli svoj dosadašnji život, izuzev perioda studija, proveo sam ovdje. Ovdje je moja porodica i grupa ljudi uz koje dajem puni doprinos razvoju naše lokalne zajednice i svih njenih ljudi. Tako da nije bilo dileme, sve svoje obaveze u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH ću savjesno i na vrijeme izvršavati, ali ću ostati na usluzi svojim pacijentima i svim stanovnicima Lopara“, zaključio je Nešković.


 
Aktivan član
Zelenog kluba BiH
 
Zeleni klub BiH osnovan je 2017. godine i bavi se pitanjima iz oblasti obnovljivih izbora energije, klimatskih promjena, energetske efikasnosti i ekologije. Sačinjavaju ga parlamentarci iz državnog i dva entitetska parlamenta. U ovom mandatu, član Zelenog kluba BiH je i Želimir Nešković koji, zajedno sa ostalim kolegama u prvom planu ima rješavanje pitanja Trgovske gore i potencijalnog odlagališta nuklearnog otpada u tom dijelu Hrvatske, te promovisanje „Zelene politike“, odnosno mjere energetske efikasnosti. Na tom polju aktivno sarađuje sa parlamentarcima iz Zelenih klubova susjednih država.
 
(Semberija info)