U TOBUTU I MRTVICI SVEČANO OBILjEŽEN PRAZNIK ZAČEĆA SVETOG JOVANA KRSTITELjA - JOVANI :: Semberija INFO ::

 

U TOBUTU I MRTVICI SVEČANO OBILjEŽEN PRAZNIK ZAČEĆA SVETOG JOVANA KRSTITELjA - JOVANI


U Tobutu kod Lopara obilježen je praznik Začeće Svetog Jovana Krstitelja – Jovani, krsna slava tobutske crkve Svetog Jovana Krstitelja.

“Blizu nam je jubilej 100 godina od rođenja ove naše crkve majke, ljepotice Majevice, tobutske svetinje, koja je 6. oktobra 1939. godine osvještana i danas je i krsna slava svetinje”, rekao je protojerej-stavrofor Neđo Zarić, paroh tobutski.

Tim povodom služena je liturgija i parastosi poginulim srpskim borcima u proteklim ratovima.

Obilježavanju krsne slave hrama su prisustvovali brojni vjernici sa područja tobutske parohije i šireg prostora.

Prisutni su bili načelnik opštine Lopare Rado Savić, delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković i direktor Doma zdravlja Dušan Šakotić.

U mrtvičkom Hramu Svetog Ilije je na današnji praznik Začeća Svetog Jovana Krstitelja obilježeno 32 godine od osvećenja ovog Hrama. Svetu liturgiju su služili iguman manastira Ozren arhimandrit Gavrilo Stevanović, jerej i mrtvički paroh Bojan Krstanović, jerej Branko Erić, paroh iz Buzekare.

Na liturgiji su prisustvovali predsjednik Skupštine Opštine Lopare Milenko Ristić, mještani Mrtvice i ostali vijernici.

Nakon Liturgije je obavljena Litija oko svetog Hrama, odnosno osvećenje žita i rezanje kolača, a potom je uslijedila i trpeza ljubavi koju su pripremili mještani Mrtvice, zajedno sa jerejom Bojanom Krstanovićem.

Jerej i mrtvički paroh Bojan Krstanović je izjavio da je današnji praznik Začeća Svetog Jovana simbol svemoći vjere i dan kada je u Mrtvici, prije 32 godine, prvi put osvećen Hram Svetog Ilije.

,,Današnje okupljanje vijernika u našem Hramu je značajno za sve nas, posebno ukoliko se osvrnemo na činjenicu da živimo u vremenu gdje smo se svi otuđili jedni od drugih. Mi kao vijernici smo dužni da ne dozvolimo da se potpuno otuđimo, a upravo kroz zajedničku molitvu i trpezu ljubavi to i činimo“, istakao je jerej Krstanović